Al een aantal keren bakte ik een cake met kwark maar nooit met het echte gewenste resultaat. Of het werd te plakkerig of te compact. Op het ogenblik bak ik veel met havermeel. Lang leve de keukenmachine die ervoor zorgt dat alle havermout tot perfect meel vermaalt. Ik combineerde havermeel met volkorenspeltmeel en hield een beetje havermeel achter om de blauwe bessen mee te bestrooien voordat ik ze door het deeg deed. Dat werkte perfect. De blauwe bessen zijn mooi gaan ‘zweven’ en eromheen is de cake goed gaar geworden.
Vooral wanneer je iets zuurs gebruikt, zoals kwark, in je baksel kun je als ‘rijsmiddel’ prima bakingsoda gebruiken en dat deed ik dan ook. Aan bakingsoda woorden bovendien allerlei gezonde eigenschappen toegeschreven dus je slaat twee vliegen in een klap. Met als resultaat deze luchtige kwarkcake met blauwe bessen. Hij is niet erg zoet dus als je een zoetekauw bent zou ik nog wat honing of ander zoetmiddel toevoegen aan het beslag. Je kunt er natuurlijk ook een soort taartje van maken door er wat jam op te smeren.
Verwarm de oven eerst voor op 170 graden (hetelucht).
Pel dan de banaan en breek deze in stukjes.
Breek het ei in de kom van de keukenmachine of blender, doe de banaan erbij samen met de kwark en de appelstroop. Meng het geheel tot een romige geheel.
Neem een heel klein beetje van de havermeel en rol hier de blauwe bessen in en houdt nog even apart.
Voeg dan de rest samen met het volkoren speltmeel, vanillepoeder, snufje zout, de kardemom en bakingsoda.
Schep vervolgens door elkaar. Meng dan het kwarkmengsel erdoor tot een egaal en stevig beslag.
Roer tenslotte voorzichtig de blauwe bessen door het mengsel.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het beslag erin.
Bestrooi met amandelschaafsel en zet de cake voor ongeveer 35 minuten in de oven.