Maaltijdsoep boordevol groenten (vegan)

Voor Hofweb mocht ik weer aan de slag met een maandthema. Ik koos voor plantaardige eiwitten want hoe je het went of keert, we eten met elkaar te veel dierlijke eiwitten. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, ook onze gezondheid heeft te lijden aan een overschot dierlijke eiwitten. Ik schreef er een blog over. Wie mij kent weet dat ik een enorme soepliefhebber ben. Deze maaltijdsoep boordevol groenten vind ik echt heerlijk. Zo veel groenten, zo veel smaak, op en top zomer. En als je een hele grote pan vol maakt kunnen vrienden en familie er ook lekker van mee-eten. Het recept is voor 6-8 grote kommen soep.

Soep kan altijd! Er staan nog veel meer maaltijdsoep recepten op mijn site. Wat denk je van deze bonensoep of deze paprikasoep?

Maaltijdsoep boordevol groenten (vegan)
Ingrediënten:

  • 300 gram ui
  • 1 flinke venkelknol
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram wortel
  • 1 kilo soeptomaten
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 rode peper
  • 2 flinke eetlepels tomatenpuree
  • 1 flinke eetlepel (verse) gehakte Italiaanse kruiden
  • scheutje olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 150 gram doperwten (schoongemaakt gewicht)
  • 1 zoete aardappel (150 –200 gram)
  • 150 gram gekookte kikkererwten (of extra doperwten)
  • handje verse basilicum
  • scheutje balsamico azijn

Vegan maaltijdsoep
bereidingwijze:

Deze soep maak je in twee stappen. Eerst maak je de gebonden basis. Pel en snipper daarvoor de ui en knoflook. Snijd de venkelknol in stukken en bewaar het eventuele loof apart. Hak de wortelen in stukken en verdeel de tomaten in stukken. Het harde groene stukje van de steelaanzet kun je beter verwijderen, dit is minder lekker in de soep. Verwijder de pitjes uit de peper en hak ook deze in stukjes. Verwarm dan een grote soeppan met dikke bodem en giet, wanneer de pan warm is de olijfolie in de pan. Fruit allereerst de ui, knoflook, peper, venkel en wortel totdat de ui glazig is.
Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die even mee. Vervolgens de tomaten een paar minuten meebakken met de Italiaanse kruiden. Als het lekker gaat ruiken kan de bouillon erbij.
Laat zo´n 20 minuten rustig pruttelen.

Ondertussen kun je de (zoete) aardappel schillen en de doperwten doppen. Snijd dan de (zoete) aardappel, paprika en courgette in kleine blokjes.

Wanneer na 20 minuten de venkel en wortel gaar zijn kan de soep gepureerd worden (met een staafmixer). Voeg dan de blokjes (zoete) aardappel en paprika toe en laat het geheel 10 minuutjes zachtjes koken. Voeg dan de courgette en doperwtjes toe en laat nog zo´n 5 minuten zachtjes doorkoken. Maak op smaak met verse basilicum en een scheutje balsamico azijn. Mocht de soep te dik zijn naar je zin kun je water extra water of bouillon toevoegen.

Serveer met een zuurdesem (stok)broodje. Liever geen brood? Voeg dan een handje snel garend (pseudo) graan toe aan de tweede fase van de soep zoals quinoa of gierst voor een complete maaltijd.

Maaltijdsoep boordevol groenten

Foto: Studio Mees in opdracht van Hofweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.