Makkelijke harira, tomatensoep met kikkererwten

Aan de start van het nieuwe jaar heeft meer dan de helft van alle Nederlanders het goede voornemen om af te vallen las ik van de week. Dat zijn nogal wat mensen. Zelf ben ik van mening dat het vooral gaat om het veranderen van je eetpatroon als je een blijvende verandering wil creëren. Dat houdt ook in dat je die veranderingen moet kunnen volhouden zonder dat het een dagelijkse strijd is met jezelf. Wat is haalbaar? Ook met kleine stapjes kun je een grote verandering bewerkstelligen. Begin bijvoorbeeld met het eten van meer groenten want dat doen we over het algemeen te weinig. Soep is een makkelijke manier om meer groenten te eten. Nou is deze ‘Harira’ misschien niet het beste voorbeeld, maar het is wel een mooie basis. Je kunt er naar believen extra groenten aan toevoegen.

Ik noem deze soep ‘gemakkelijke harira’  maar dat is wellicht niet terecht. Deze soep bevat bijvoorbeeld geen linzen zoals het in de traditionele Marokkaanse keuken wel ‘hoort’. En verder wijk ik ook nogal af van het originele recept maar toch doet deze licht pittige soep wel aan harira denken. Makkelijke harira dus, wat neerkomt op tomatensoep met kikkererwten en kruiden. Als extra vulling heb ik wat couscous toegevoegd zodat het een lekkere gevulde soep is die je ook als maaltijdsoep zou kunnen eten.
Heb je meer zin in een soep met tomaten waarin wel linzen verwerkt zijn? Kijk dan eens hier.

Ingrediënten voor de makkelijke harira (4-6 personen):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 30 gram tomatenpuree
  • 400 gram kikkererwten
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 tl kurkuma
  • flinke snuf gedroogde chilipeper
  • 400 gram tomatenblokjes in sap
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram quinoa
  • lepeltje kokosolie
  • beetje zwarte peper

Bereiding van de makkelijke harira:

Pel de ui en knoflook en snijd ze in stukken.

Verwarm de kokosolie in een pan met dikke bodem. Fruit dan de ui op zacht vuur. Voeg paprikapoeder, komijnzaad, kurkuma en chilipeper toe en fruit even mee. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en fruit even mee. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes en voeg toe, bak even kort mee.

Voeg tomatenblokjes, knoflook en kikkererwten toe aan het mengsel.
Giet er vervolgens de groentebouillon bij en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Pureer de soep kort  met een staafmixer. Ik vind het altijd lekker als de soep nog wat ‘bite’ heeft. Tenslotte roer je de quinoa door de soep en kook het geheel nog even door om de quinoa te garen.

Serveer met wat zwarte peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.