Makkelijke rabarbercompote met sinaasappel

Makkelijke rabarbercompote met sinaasappel

Het is voorjaar dus tijd voor rabarber. Helaas heeft de rabarberplant die in mijn moestuin staat het zwaar dus kon ik daar niet van oogsten. Gelukkig kon ik prachtige dieproze stengels bestellen bij Hofweb. Daar maakte ik compote van. Makkelijke rabarbercompote met sinaasappel. Friszuur en een fijne basis om te verwerken in een bananenbrood, een taartje of als smaakmaker in je bakje (plantaardige) yoghurt.

Rabarber is een groente die in verschillende verschijningen voorkomt, zowel met roze, rode als groene stelen en grote of kleinere bladeren. We eten de stengels omdat de bladeren te veel oxaalzuur bevatten. Gaandeweg het seizoen gaan de stengels ook steeds meer oxaalzuur bevatten. Daarom is mij geleerd om vooral rabarber te eten voor de langste dag. Maar goed, zoals over zoveel dingen in ´voedingsland´zijn daar de meningen over verdeeld. Maar na 21 juni koop ik geen rabarber meer. Maar dan heb ik vaak nog wel een potje jam of compote staan.

Mijn oma maakte altijd limonade van rabarber, het was een mooie roze zoet/zure siroop. Het is dan ook een zure groente die over het algemeen om suiker vraagt om ´lekker´ te smaken. Door de stengels in sinaasappel te koken (fruitsuiker) heb je alweer minder ander zoets nodig.

Makkelijke rabarbercompote met sinaasappel
ingredienten:

  • 500 gram rabarber
  • 1 sinaasappel
  • snufje vanillepoeder
  • honing of ahornsiroop naar smaak
  • 1 el citroensap

Makkelijke rabarbercompote
bereidingswijze:

Was allereerst de rabarber en snijd dan een stukje van de boven- en onderkant af (net zoals je met sperzieboontje zou doen). Het kan zo zijn dat je iets van de schil meeneemt. Zorg er voor dat je zoveel mogelijk van het roze schilletje laat zitten. Dit geeft namelijk de compote de mooie kleur. Snijd vervolgens de rabarber is stukjes van ongeveer twee centimenter. Pers dan een sinaasappel uit en doe het sap in een pan. Doe hierbij de rabarberstukjes en een stufje vanille. Laat de rabarber in een minuut of tien gaar koken op zacht vuur. Als de rabarber zacht is geworden roer je het geheel goed door elkaar tot een compote. Maak dan op smaak met wat honing of ahornsiroop. Doe de compote vervolgens in een goed afsluitbare (weck)pot en bewaar de compote in de koelkast.

Makkelijke rabarbercompote met sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.