Natuurvoeding: paranoten bron van selenium

paranoten

De natuur heeft zoveel mooie en bijzondere voeding te bieden. Daar kan ik me iedere keer weer over verwonderen. Zo zag ik laatste een item over paranoten. Paranoten zijn afkomstig van bomen die voornamelijk groeien in het regenwoud langs de amazone. De bomen kunnen wel meer dan 500 jaar oud worden. Het ecosysteem rondom de boom is heel gevoelig. Vandaar dat deze noot nauwelijks industrieel verbouwd wordt. Er is namelijk een bijzondere bij nodig om de bloemen te bestuiven en een knaagdier om de noten (wat eigenlijk zaden zijn) te verspreiden. Zo zorgt de natuur ervoor dat er op andere plekken weer nieuwe bomen groeien. Ook hebben de bomen veel ruimte nodig, ze hebben een uitgebreid wortelstelsel en worden enorm hoog, zo’n 50 meter.

Handwerk

De zaden (die wij paranoten noemen) zitten in een groot en rond bolster. Daarin liggen de zaden opgeslagen als partjes, vergelijkbaar met een sinaasappel, maar dan los. Deze partjes hebben ook een harde schil die gekraakt moet worden. Vroeger bij mijn opa en oma mocht ik wel eens noten kraken. Ze kochten dan een zak met noten in dop, pecannoten, hazelnoten, walnoten en dus paranoten. Ik weet nog dat de paranoten het lastigst waren. Ook in het huidige productieproces is het kraken van zo’n noot nog handwerk. Wanneer de noten worden gekraakt met machines gaat namelijk meer dan de helft stuk en de consument wil graag hele paranoten. Niet zo gek dus dat paranoten best kostbaar zijn. Het is een hele klus om ze vanuit het Amazonegebied hier in de winkel te krijgen. De noten worden met de hand verzameld en met de hand gekraakt.

Paranoten

Zelf eet ik regelmatig een paar paranoten. Niet alleen omdat ik ze lekker vind maar ook omdat ze selenium bevatten. Selenium is onmisbaar voor een goede werking van onze schildklier. De schildklier is een belangrijk orgaan in onze hormoonhuishouding. Deze regelt namelijk onder andere onze lichaamstemperatuur en stofwisseling. Nu is het zo dat de schilklier thyroxine aanmaakt (T4) maar dat hormoon is nog niet actief. Om er een actief en dus werkzaam hormoon van te maken (T3) is er selenium nodig. Selenium komt van nature in onze voeding voor. Door de verarming van de bodem echter steeds minder in onze groenten. Dit los je makkelijk op door een paar van deze noten te eten.

Natuurvoeding

Paranoten bevatten namelijk heel veel selenium. Zelfs zoveel dat je moet opletten dat je door het eten van deze noten niet te veel selenium binnen krijgt. Af en toe een paar dus. (richtlijn is maximaal 5 per dag).
Bijzonder toch? Een kleine noot met zoveel voedingswaarde.
Met recht natuurvoeding.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.