Amandelmeel gebruik ik meestal als ik bananenbrood maak. Ik hou van erg van de smaak van amandelen in combinatie van banaan en bijvoorbeeld chocolade. Een hartig brood met amandelmeel had ik nog niet eerder gemaakt maar ik moet zeggen dat ik het echt verrassend lekker vind. Goed te combineren met een stevig soepje als avond maaltijd. Je moet wel van noten houden want die zijn royaal aanwezig in dit notenbrood met prei en rozemarijn.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Snijd de ui fijn, de knoflook in kleine stukjes en de prei in halve ringen. Verhit de olie en bak daarin de ui een paar minuten. Voeg de knoflook en prei toe en bak het geheel een paar minuten totdat de ui glazig is. Laat het groentemengsel een beetje afkoelen.
Hak de gemengde noten grof (ik gebruikte walnoten, cashewnoten en hazelnoten). Rits de rozemarijn van de takjes en hak het fijn. Doe hetzelfde met de peterselie. Voeg dit toe aan het warme groentemengsel.
Klop de eieren los in een kom en meng dit met het amandelmeel. Voeg het groentemengsel toe en mix het geheel met deeghaken door elkaar. Voeg zout en peper toe naar smaak. (wees niet te zuinig met zout het an wel wat gebruiken, ik gebruik zelf altijd Himalaya zout uit een molen, dat is wat grover en vind ik zelf erg lekker)
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Stort hier het deegmengsel in en verspreid het gelijkmatig. Vouw het bakpapier dan over het brood heen. Zet het voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Na 45 minuten klap je het bakpapier open (zodat de bovenkant zichtbaar wordt). Dan bak je het brood nog 20 minuten totdat het er goudbruin uitziet. Het brood is gaar al je er op druk en het stevig aanvoelt. Je kunt het brood warm en koud eten.