Pannenkoek maar dan anders. Als ik de boeken mag geloven kan je in Japan op iedere hoek van de straat deze Okonomiyaki, Japanse pannenkoek kopen als snack. De vulling kan enorm variëren, groenten, vlees, of vis, het kan er allemaal in. Het is een mooi recept om restjes in te verwerken. Zo had ik nog wat paksoi en wortel in huis en dat zijn dan ook de voornaamste ingrediënten in mijn variant van Okonomiyaki. Ik maakte er ook mijn eigen variant van Okonomiyakisaus bij, een soort Japanse ketchup. Op het moment dat dit recept online komt ben ik zelf in Japan en dan zal ik zeker op zoek gaan naar Japanse pannenkoeken. Ik wil namelijk dolgraag weten hoe deze ‘in het echt’ smaken.
Doe rijstmeel samen met speltmeel in een kom. Voeg dan het snufje zout, zeewier en de bakpoeder toe en meng het geheel door elkaar. Breek dan de eieren boven de kom en schenk de dashi erbij terwijl je het geheel met een garde mengt tot een klontvrij beslag.
Snijd de wortel in julienne (dunne reepjes). Hak de lente uitjes in dunne ringetjes. Verdeel de paprika eerst in reepjes en vervolgens in langwerpige reepjes. Het groene blad van de paksoi snijd je in dunne reepjes en de witte stengel in kleine blokjes. Meng dan alle gesneden groenten door het beslag zodat alle groenten bedekt zijn.
Verwarm de kokosolie in een koekenpan.
Doe het beslag in de pan en druk het goed aan.
Bak de pannenkoek op matig vuur totdat de bovenkant ‘droog’ is.
Draai de pannenkoek dan op (dit gaat het makkelijkst met de hulp van een grote deksel).
Maak ondertussen de ‘Japanse ketchup’ door een eetlepel ketchup te mengen met een een eetlepel sojasaus en twee lepel Worcestersaus en een theelepel rijststroop.
Bak de pannenkoek goudbruin. Leg op een bord en snijd er punten van.
Serveer met een lepeltje saus.
Itadakimasu! (いただきます)