In de winter zijn er volop kolen te koop. Maar hoe vaak eet jij eigenlijk witte kool?
Een van de recepten die veel bekeken wordt op deze site is het recept voor Duitse wittekoolsalade. Niet zo gek want deze groente leent zich enorm goed voor ‘coleslaw’ of ‘krautsalat’. En wat dacht je van zuurkool? Super makkelijk zelfgemaakt door kool te laten fermenteren met zout. Maar wittekool kun je ook goed roerbakken.
Zo maakte ik deze oosterse wittekool met kerrie en gember.
Heerlijk in combinatie met een knolselderijschnitzel maar daarover later meer.
Snijd de witte kool in dunne repen. Ik doe dat razendsnel met de keukenmachine maar met de hand is dat wel een klusje. De snelle optie is om voorgesneden kool te kopen. Het nadeel van voorgesneden groenten is wel dat een deel van de voedingsstoffen verloren gaan.
Pel de ui en knoflook en snipper deze.
Schil een stukje gember en snijd deze heel fijn (raspen kan ook).
Verwarm de olie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en gember.
Voeg vervolgens de kool toe en schep het even om.
Strooi de kerrie en kurkuma over de kool en bak het geheel een paar minuten terwijl je het regelmatig omschept. Voeg dan de gembersiroop toe, wat versgemalen zwarte peper en een beetje water. Laat de kool nog wat garen, dit kan eventueel met de deksel op de pan. Kies je eigen gaarheid. Ik vind het zelf lekker als het nog een beetje knapperig is. Maak op smaak af met een beetje zout. Als je van wat extra pittigheid houdt kun je aan het begin van de bereidingswijze ook een (stukje) rode peper meebakken.
Ten slotte bestrooi je de kool met wat geroosterde sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
*ik gebruik biologische gembersiroop van Yakso, deze siroop bevat enkel gember, rietsuiker en water. Wil je suiker helemaal vermijden dan laat je het weg.