Paarse hasselback aardappels met bieslookbloemen

Er zijn van die recepten die je een keer gemaakt moet hebben. En toen ik mooie paarse aardappels kocht bij Hofweb moest ik denken aan een gerecht dat ik nog niet eerder had gemaakt. Hasselback aardappels. Een nieuw idee was geboren, anders dan anders. Paarse hasselback aardappels met bieslookbloemen. Een simpel gerechtje maar wel met een ´wauw factor´. Ik had het geluk dat ik paarse aardappels kon kopen maar het kan natuurlijk ook met ´gewone´ vastkokende aardappels. En misschien zelfs wel met zoete aardappels als heb ik die variant nog niet uitgeprobeerd.

Aardappels zijn de laatste jaren toch wat minder populair geworden. Met name doordat ze niet passen in een koolhydraatarm dieet. Vanuit de natuurvoeding sluit ik niets uit, behalve dan sterk bewerkte voeding. Aardappels sluit ik dus ook niet uit en eet ik zelf ook regelmatig maar zeker niet iedere dag. Het klopt dat aardappels ´snelle` koolhydraten bevatten. Zeker als je er bijvoorbeeld puree van maakt. Maar net zoals bij veel andere koolhydraten is het een kwestie van slim combineren en de de hoeveelheid matigen. Er is ook een uitzondering op de regel. Wanneer je aardappels kookt (het liefst in schil), laat afkoelen en de volgende dag verwerkt tot aardappelsalade de koolhydraten een hele andere werking hebben gekregen. Dan bevatten ze resistent zetmeel en hebben ze tot 40% minder effect op je bloedglucosespiegel. Wanneer je daarbij ook nog wat vet toevoegt nog weer minder.

Het beste eet je dus aardappelsalade. Bakken van aardappels verhoogd de glycemische belasting (schommeling en/of stijging van je bloedglucose) dus dit recept is niet het gezondste op mijn site. Alleen maken voor speciale gelegenheden :).

Paarse hasselback aardappels met bieslookbloemen
Ingrediënten 4 p:

  • 4 middelgrote aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el biologisch grasboter
  • 2 el peterselie en bieslook
  • 1 el bieslookbloemetjes
  • 2 el gehakte verse kruiden (bieslook, peterselie, salie)
  • snuf zout
  • 2 el geraspte harde schapenkaas (pecorino)

Paarse hasselback aardappel
bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
Was de aardappels grondig en snijd ze dan om de paar millimeter in, laat de onderkant aan elkaar zitten zodat alle schijfjes nog aan elkaar blijven zitten. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze in hele dunne plakjes. Schuif de plakjes knoflook tussen de schijfjes knoflook. Bestrijk de aardappels met de olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Bak de aardappels in ongeveer 30 minuten gaar (ligt er een beetje aan je aardappels hoe lang het precies duurt voordat ze gaar zijn).

Haal de ovenschaal uit de oven. Verdeel de boter en de kaas over de aardappels en zet ze vervolgens nog een minuut of 5 in de oven. Bestrooi de aardappels met de kruiden en bloemetjes (en optioneel wat zout). Het is even een werkje maar dat heb je wel een prachtig gerechtje.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.