Paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten (vegan)

Paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten

In een eerder recept schreef ik over mijn bezoek aan het landbouwbedrijf ´vergeten groenten´ teelt. Ik kreeg veel lekkers van hen mee. Pastinaken, aardperen, peterseliewortel, kliswortel en schorseneren. En eerlijk is eerlijk. Ik had al wel eens schorseneren gegeten in een restaurant en misschien bij mijn oma vroeger, maar nog nooit zelf klaar gemaakt. Daar is nu verandering in gekomen. Heerlijk, het is even een werkje maar zeker de moeite waard. Ik wilde graag wat combineren en bedacht dit simpele maar erg lekkere bijgerecht. Paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten . Natuurlijk kun je er ook groene spruitjes voor gebruiken maar ik vond de paarse wel eens leuk voor de afwisseling.

Schorseneren smaken een beetje als asperges. Ze zien er alleen anders uit en het schillen is wel een werkje. Veelal koop je schorseneren met een zanderige bijna zwarte schil. Als je deze gaat schillen dan komt er een plakkerig wit goedje vrij dat plakt aan je handen en uiteindelijk bruin wordt. Daarom werden schorseneren vroeger ook wel ´keukenmeiden verdriet´ genoemd. Ik schilde de schorseneren onder langzaam stromend water met een dunschiller. Na het schillen leg je ze het best direct in koud water met wat citroensap. Dan blijven ze mooi wit. Je kunt ook handschoenen aantrekken maar dat vind ik zelf niet zo fijn werken.

Mijn oma scheen schorseneren vroeger met schil en al een paar minuten te koken en dan blijk je het schilletje er zo af te kunnen trekken. Dat ga ik een volgende keer zeker eens proberen. Als jij een andere tip hebt hoor ik die ook graag.

Paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten
Ingredienten:

  • 500 gram spruitjes
  • 500 schorseneren
  • 100 cashewnoten
  • 2 el tamari
  • scheutje citroensap.
  • snufje peper
  • scheutje goede olijfolie

Paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten
Bereidingswijze:

Maak de spruitjes schoon en zet ze even weg. Schil vervolgens de schorseneren (onder de kraan) met een dunschiller. Snijd ze in stukken en leg ze even in koud water met een scheutje citroensap zodat ze niet verkleuren. Ik kookte de spruitjes en de schorseneren ieder apart in een pannetje met een klein laagje water. Paarse spruitjes geven smaak en kleur af en dat vind ik zelf zonde van de schorseneren. Kook beide groenten in een minuut of 10 gaar. Ik gebruik geen zout in het kookwater van de groenten. Dit omdat het ten koste gaat van de hoeveelheid kalium en omdat de tamari op de cashewnoten al zorgen voor zout.

Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Niet te heet want de noten verbranden makkelijk. Na een paar minuten de tamari toevoegen en goed schudden zodat de noten de tamari opnemen. Haal ze dan ook direct van het vuur.

Giet de spruitjes en schorseneren af en doe ze samen met de noten in een (voorverwarmde) schaal. Giet er een klein beetje goede olijfolie overheen en maal er wat zwarte peper over.

Lekker in combinatie met bijvoorbeeld deze puree en gevulde Portobello’s.

paarse spruitjes met schorseneren en cashewnoten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.