Peer-amandeltaart met een vleugje speculaas (glutenvrij)

Peer-amandeltaart met een vleugje speculaas

Het is alweer de laatste dag van de maand november. Voor mij een hele speciale dag want twee jaar geleden werden we op deze dag de trotse eigenaren van ons Zweedse huis. Ik heb dan ook een beetje heimwee, helemaal nu ik heb gezien dat het sneeuwt! Maar tegelijkertijd beseffen we ons dat het pure luxe is om heimwee te hebben. Geen jubileumviering in Zweden zoals vorig jaar maar wel een klein momentje vanmorgen bij de koffie toen we kaffe med päronpaj hadden. Peer-amandeltaart met een vleugje speculaas (glutenvrij) in het Nederlands :).

De perfecte decembertaart. Glutenvrij, laag in suiker met flink wat vezels en toch echt ´taart´. Het originele recept komt uit het boek ´Smakelijck zoet´ van Williene Klinck en ik gaf er (uiteraard) mijn eigen twist aan.
Met name de toevoeging van citroensap en schil is mijn inziens wat deze taart ´oplift´ maar mocht je nou helemaal niet van citroen houden (wat ik me eigenlijk niet voor kan stellen) laat je het natuurlijk weg.

En liever een combinatie van peer met chocolade? Probeer dan eens deze taart.

Peer-amandeltaart met een vleugje speculaas (glutenvrij)
Ingrediënten voor 8-10 personen

  • 120 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 90 gram zachte roomboter
  • 2 eieren
  • 50 gram oerzoet
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 peren
  • flinke snuf speculaaskruiden
  • handje amandelschaafsel
  • snufje zout

Peer-amandeltaart
bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Mix dan de boter met de suiker in een mengvorm. Voeg vervolgens de eieren 1 voor 1 toe.
Rasp de schil van een biologische citroen (gangbare citroenen worden behandeld, deze schil is niet geschikt) en pers een helft uit.
Meng de melen door het natte mengsel en voeg vervolgens zout, bakpoeder en citroen toe. Meng nog even kort door.
Schil de peren en halveer ze, ontdoe van het klokhuis en snijd de helften in de lengte in maar laat de helften heel.
Bekleed een springvorm met bakpapier. Stort hier het beslag in en verdeel gelijkmatig.
Druk de peerhelften voorzichtig in het beslag. Bestrooi de peren met speculaaskruiden.
Strooi vervolgens de amandelsnippers over de taart.

Schuit tot slot de taart in de voorverwarmde oven en bak in 30-35 minuten goudgeel en gaar.
Laat helemaal afkoelen voor het aansnijden. Serveer eventueel met wat opgeklopte (kokos)slagroom.

Peer-amandeltaart met een vleugje speculaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.