Pittige broccolisoep met amandelen (vegan)

Pittige broccolisoep met amandelen vegan

Hoewel ik echt zoveel mogelijk lokaal en ´in het seizoen´ probeer te eten zijn er momenten, met name zo aan het einde van de winter, dat ik behoefte heb aan iets anders. Broccoli bijvoorbeeld. Of in dit geval pittige broccolisoep met amandelen. Wederom een volledig plantaardig recept. Soms ontstaat dat vanzelf en soms bedenk ik dat bewust.

Het is namelijk zo dat dochterlief al jaren lang last heeft van eczeem in haar elleboogholtes. In de zomer vaak wat minder, in de winter vaak wat meer. Daar kwamen de laatste twee jaar nog wat klachten bij waarvan ik vermoeden had dat ze wellicht te maken hadden met tarwe en lactose. Na het afronden van mijn studie was is daar nog zekerder van maar toen we op reis gingen naar Costa Rica werden mijn vermoedens echt bevestigd.

Daar aten we namelijk nauwelijks brood en ook geen kaas maar wel veel fruit, bonen en rijst. Dat in combinatie met zonnestralen en af en toe wat zee maakte dat het eczeem verdween. Maar hoe overtuig je een puber van jouw vermoedens? In mijn geval kwam het goed uit dat ik een cursus Energetisch Morfologische bloedanalyse volgde. Ik nam dus bloed af bij dochterlief want weten=meten. En inderdaad daar kwam een intolerantie uit voor gluten, lactose en suiker (die laatste was al overbekend). Dus de komende drie maanden hebben we deze uit haar menu geschrapt. En zo ontstaan er weer nieuwe (hele lekkere en gezonde) recepten.

Deze soep is super simpel om te maken. Broccoli is altijd een goed idee en ook al hou je er niet echt van, de soep is ook getest door mensen die niet van deze groente houden. Succes verzekerd!

Pittige broccolisoep met amandelen (vegan)
Ingrediënten:

  • 450 gram broccoli
  • halve rode peper (meer of minder naar eigen smaak
  • 2 uien
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml amandelroom
  • handje amandelsnippers
  • scheutje olijfolie
  • optioneel wat verse groene kruiden zoals munt en oregano

Pittige broccolisoep met amandelen
Bereidingswijze:


Was allereerst de broccoli en snij in stukjes (ook de stronk). Koolsoorten hebben de neiging om (net als knoflook trouwens) beschermende stoffen
(glucosinolaten) aan te maken als ze ‘aangevallen’, in dit geval dus gesneden worden. Deze beschermende stoffen beschermen ons ook o.a. tegen kanker. Als je de tijd hebt is het daarom lonend om de broccoli al zo’n drie kwartier voordat je de soep gaat maken te snijden zodat de kool zijn werk kan doen. Mocht je geen tijd hebben blijkt mosterdpoeder ook te werken. Mocht je geinteresseerd zijn dan is dit een (Engelstalig) informatief filmpje.

Pel en snipper dan de ui en knoflook. Verwijder de zaadjes uit de peper en hak deze fijn. Doe dan een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit daarin de ui, knoflook en peper. Doe deze vervolgens bij het ui-knoflook mengsel. Voeg dan de bouillon toe en laat het geheel een minuut of tien koken totdat de broccoli gaar is. Ik plukte wat verse kruiden uit de tuin, door de zachte winter is er munt en oregano. Ik voegde een handje toe voor wat extra smaak en gezondheid. Pureer dan de soep met een staafmixer en voeg de amandelroom toe. Warm nog even door maar laat niet meer koken.

Rooster de amandersnippers in een droge koekenpan totdat ze iets kleur beginnen te krijgen.

Bestrooi de soep met de amandelsnippers ter garnering. Eet smakelijk!

Pitttige broccolisoep met amandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.