Het is zomer en dat houdt in dat er volop sperzieboontjes zijn. In de moestuin zijn de opgekomen plantjes helaas steeds opgegeten door de slakken, Gelukkig hebben we Hofweb en De Stek nog waar overheerlijke bio sperzieboontjes te koop zijn. Deze pittige sperzieboontjesschotel met rijst is makkelijk en heel lekker. Win-win dus.
Je kunt de sperzieboontjes ook al deels voorbereiden zodat je heel snel aan tafel kunt op het moment dat je wilt eten. Wist je trouwens dat je de kooktijd van zilvervliesrijst ook kunt verkorten? Dat doe je door de rijst al te laten weken in het kookwater. Door het weken van de rijst gaat het gaar worden veel sneller.
Als je nou heel veel sperzieboontjes stoomt kun je er ook de volgende dag nog een hele lekkere salade van maken.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (houdt een kortere kooktijd aan als je hebt voorgeweekt).
Haal de boontjes af en breek ze doormidden. Stoom ze vervolgens in een paar minuten beet gaar (en nog goed groen). Pel en snipper de ui en knoflook. Verwarm de kokosolie in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook glazig terwijl je de paprika ontdoet van zaadlijsten en deze in blokjes snijdt. Snijd de oesterzwammen in reepjes. Doe de paprika en oesterzwammen bij de ui en knoflook en bak even mee. Voeg dan de smaakmakers toe verwarm kort mee terwijl je de sperziebonen erbij doet. Schep om en verwarm het geheel.
Serveer de sperziebonenschotel met de cashewnoten (die kun je kort roosteren in een droge koekenpan als je wilt).
Eet er de rijst bij en een frisse komkommersalade. Zelf vind ik het fijn om nog wat extra´s toe te voegen aan rijst daarom doe ik er vaak sesamzaad en hennepzaad door. Lekker qua smaak en nog wat extra voedingswaarde :).