Pizza met bloemkoolbodem (glutenvrij)

Hoe veel gram groenten eet jij per dag? Het is een vraag die ik eigenlijk altijd stel aan cliënten. Want, hoewel we doorgaans denken dat we best wat groenen eten valt dat in de praktijk best tegen. Ook ik moet er echt bewust op letten. Niet zo zeer bij de avondmaaltijd want daar lukt het meestal makkelijk. Daar heb ik inmiddels een sport van gemaakt om zoveel mogelijk verschillende groenten aan toe te voegen. Maar in het weekend willen we (of in ieder geval de pubers ;)) ook wel eens wat ‘minder gezond’.
Pizza met bloemkoolbodem (glutenvrij) vind ik dan een mooie combinatie van ‘comfort food’ en groenten.

Natuurlijk geeft het misschien niet helemaal hetzelfde gevoel (en mondgevoel) als traditionele pizza maar door een beetje havermout toe te voegen krijg je toch behoorlijk knapperige randjes. En je kunt de pizza natuurlijk beleggen met wat je maar wil (of in huis hebt). Dit recept is voor een grote bakplaat (de bakplaat in je oven die even groot is als het rooster).

Eet er een lekkere groene salade bij of een kop soep zodat je een volledige maaltijd hebt.

Pizza met bloemkoolbodem (glutenvrij)
ingrediënten :

Voor de bodem:

 • 750 gram bloemkool (1 flinke)
 • 100 gram havermout
 • 2 el Italiaanse kruiden
 • 1 tl paprika poeder
 • 2 eieren
 • 75 gram geraspte geiten/schapenkaas
 • snufje zout

Voor de topping:

 • 200 ml tomaten passata (of iets meer)
 • een paar (kastanje) champignons
 • 1 rode ui
 • handje Kalamata olijven
 • verse basilicum
 • beetje geraspte geiten/schapenkaas

Pizza met bloemkoolbodem (glutenvrij)
bereidingswijze:

Maal de bloemkool tot ‘bloemkoolrijst’ in de keukenmachine (of koop kant en klare bloemkoolrijst). Stoom dan de bloemkoolrijst 5 minuten. Ik doe dat door de bloemkool in een fijne vergiet te doen en boven een pan kokend water te hangen (deksel op de pan). Stort de bloemkoolrijst vervolgens op een droge en schone theedoek. Wanneer de rijst iets is afgekoeld vouw je de punten van de theedoek bij elkaar en draai je de doek zo dat je het vocht uit de bloemkool knijpt. Hoe meer vocht je eruit haalt hoe beter het werkt ( en hoe knapperiger het wordt uiteindelijk).

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Klop in een kom de eieren los met de kruiden en de kaas. Voeg vervolgens de havermout en bloemkoolrijst toe. Meng het geheel goed door elkaar. Het blijft een beetje kruimelig. Bekleed de bakplaat met bakpapier en stort het bloemkoolmengsel op de plaat. Verspreid het gelijkmatig over de plaat en druk het goed aan.

Pizza met bloemkoolbodem

Schuif de bodem de voorverwarmde oven in en bak deze 30-40 minuten totdat deze goudbruin en droog is (iedere oven is anders, hou in de gaten dat de bodem niet te bruin wordt).
Keer vervolgens de bodem op een rooster (zodat de onderkant ook kan drogen). Eventueel kan je bodem dan nog een paar minuten in de oven zetten. Begin daarna met beleggen. Verspreid wat tomaten passata over de bodem. Je kunt ook een mengsel nemen van passata en tomatenpuree, dat is iets minder vochtig. Verdeel vervolgens de gesneden groenten en olijven over de pizza, bestrooi met wat kaas en bak de pizza nog een minuut of 10 af. Scheur de basilicum verspreid die over de pizza.

Eet smakelijk!

Pizza met bloemkoolbodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.