Voor Hofweb mocht ik weer recepten ontwikkelen. Per maand bedenken wat bij de tijd van het jaar past en hoe het kan bijdragen aan onze gezondheid. Sinds ik in Japan ben geweest ben ik gefascineerd door fermenteren. Zelf levende voeding maken is zo gemakkelijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig. Het werd me extra makkelijk gemaakt omdat ik een picklepers kreeg opgestuurd van TerraSana. Ik maakt een pokébowl met wortel- en bietenpickle.
Het fijne van een Pokébowl is dat je helemaal los kunt gaan wat betreft ingrediënten. Ik gebruik het liefst seizoensgroenten maar sommige groenten en fruit groeien niet in Nederland zoals avocado en mango en ook die zijn heel lekker in een bowl. Het recept van de wortelpickle deelde ik al eerder hier dus die heb ik niet apart beschreven. Leef je uit en maak zo´n lekkere bowl!
Voor de bieten pickle:
Voor de basis van de bowl:
Vulling van de bowl:
Tamari als smaakmaker
Kokos of sesamolie om in te bakken.
Bietenpickle
Deze bietenpickle heeft een zoeter karakter en wordt ook niet gemaakt met zout maar door toevoeging van gefermenteerde rijstwijn en rijstazijn. Beide producten bevatten levende bacteriën. Het is trouwens goed om te weten dat wanneer je gefermenteerde voedingsmiddelen verhit (denk aan zuurkool) de bacteriën dit niet overleven, het is dan geen levende voeding meer.
Kook de bietjes in hun schil in ongeveer 20 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen en schil ze dan. Snijdt ze vervolgens in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Doe de ui en biet samen met gemai su, mirin en het water in de picklepers. Roer even om en draai de deksel erop. Laat een dag of drie op een (niet zonnige) plek op het aanrecht staan.
Bowl
Kook de sushirijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Meng in een steelpannetje azijn, zout en mirin door elkaar en laat het zout oplossen. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Giet, wanneer de rijst gaar is, het azijnmengsel door de rijst. Schep er ook (voorzichtig) de hennep- en sesamzaadjes door. Laat even staan met de deksel op de pan.
Stoom ondertussen de broccoli. Bak de tempeh knapperig op hoog vuur (ik vind kokosolie altijd fijn werken). Fruit in een andere koekenpan een uitgeperst teentje knoflook in wat olie en bak dan de shiitake mee. Doe de rijst in vier kommen. Snijd de winterpostelein iets fijner en roerbak super kort. verdeel deze groente over de rijst evenals de broccoli, tempeh, shiitake, bieten- en wortelpickles.
Giet een klein beetje tamari over de bowls (naar smaak).
Serveer direct en eet het met stokjes 🙂