Nadat ik erg lekkere pompoenmuffins had gemaakt wilde ik mijn recepten uitbreiden met meer zoete maar gezonde pompoenrecepten. Pompoen is namelijk echt een hele gezonde groente met heleboel goede eigenschappen dus een hele goede reden om daar veel gebruik van te maken in allerlei lekkernijen.
Deze pompoentaart met een snufje sinaasappel is daarvan een goed en smaakvol voorbeeld.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
Snijd de schoongemaakte pompoen in stukken (schillen is niet nodig) en verspreid ze over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster de pompoen in ongeveer 25 minuten gaar.
(Je kunt de pompoen ook koken maar ik vind de smaak beter tot z’n recht komen als deze eerste geroosterd is.)
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en rand van een springvorm (ik gebruikte een kleine vorm van ongeveer 17 cm doorsnede zodat het een hoog taartje werd) en vet de rest van de vorm in met een beetje roomboter.
Als de pompoen gaar is en wat afgekoeld doe je deze in een keukenmachine of blender (een staafmixer kan ook) en meng je dit tot een gladde puree.
Doe de boter met de rijstsiroop in een kom en mix dit door elkaar met behulp van een handmixer. Voeg een voor een de eieren erbij en klopt het geheel luchtig. Voeg dan de meel, havermout, bakpoeder, kaneel, sinaasappelrasp en het zout toe en mix alles door elkaar terwijl je de melk toevoegt. Meng de pompoenpuree erdoorheen en spatel tot slot de rozijnen door het beslag. Stort dit in de springvorm en bak de taart in ongeveer dertig tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de topping aanbrengt.
Meng daarvoor een kuipje roomkaas met de honing door elkaar en bestrijk daarmee de taart.
Hak de hazelnoten en strooi deze over de taart.
Heerlijke herfst!
* Ik gebruikte voor dit recept uitsluitend biologische producten, toch geef ik alleen bij de sinaasappel aan dat deze biologisch moet zijn. Het is namelijk zo dat de schil van ‘gangbare’ (zoals dat heet als het niet biologisch is) sinaasappels veel schadelijke stoffen bevatten.