Pompoentaart met zoete aardappel

Pumpkin pie oftewel pompoentaart met een zachte vulling stond nog op mijn lijstje om een keer te bakken. In het boek ‘Havermoutje‘ kwam ik een recept tegen dat ik een beetje aanpaste (met name de hoeveelheid suiker). Er lag nog een oranje pompoen te wachten dus bakte ik deze pompoentaart met zoete aardappel. In een vorm van 18 cm doorsnede, niet te groot want het is een zeer voedzaam tussendoortje.

Pompoen bevat net als zoete aardappel veel vitamine A. Het is een gezonde groente die ook wel bekend staat als ‘brianfood’, krachtvoer voor het denkvermogen net als walnoten. Heel verantwoord snoepen dus.

Ingrediënten voor pompoentaart met zoete aardappel:

Voor de bodem:

  • 25 gram havermeel
  • 125 gram speltbloem
  • 1 kleine eierdooier
  • 15 gram kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 60 gram kokosolie

Voor de vulling:

  • 400 gram pompoen
  • 200 gram zoete aardappel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 400 ml amandelroom
  • 3 el honing
  • 1 tl gemberpoeder of geraspte verse gember
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanillepoeder
  • snufje zout
  • handje pompoenpitten als topping

Bereiding van pompoentaart met zoete aardappel:

Maak de pompoen schoon door de pitten te verwijderen en de pompoen te schillen. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in blokjes. Doe de pompoen en zoete aardappel in een pan met een laagje water en kook in ongeveer 10 minuten gaar.

Voor de bodem doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het tot een deeg (dit kan ook prima met een mixer als je geen keukenmachine hebt). Kneed een bal van het deeg en leg het dan even koel weg.

Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden hetelucht.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met kokosolie.

Giet de pompoen en aardappel af en laat een beetje afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een mengkom (ook dit kan in de keukenmachine). Meng alles goed door en voeg dan de iets afgekoelde groenten toe. Meng met de keukenmachine of staafmixer tot een egaal mengsel. Proef de vulling en voeg eventueel nog wat specerijen of suiker toe naar smaak.

Bekleed de springvorm met het deeg. Het kan een beetje korrelig zijn om uit te rollen. Ik ‘boetseerde’ het in de vorm. Giet dan de vulling erin en bestrooi het met pompoenpitten. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. De laatste paar minuten kan je de temperatuur iets hoger zetten om de bovenkant mooi bruin te krijgen. Ik houd zelf van een niet te zoete taart met een zachte smeuïge vulling. De vulling kun je steviger maken door meer ei toe te voegen.

Een lekker, mooi en voedzaam taartje met een lichte karamelsmaak.
Je moet wel van pompoen en zoete aardappel houden want die proef je goed.

 

pompoentaart stukjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.