Van quinoa kan je meel maken, dit kan je ook zelf doen als je een keukenmachine of staafmixer hebt. Quinoa is geen graan maar kan wel als dusdanig gebruikt worden.
De eigenschappen op een rij: het bevat alle essentiële aminozuren, is rijk aan vitamines van het B-complex,
rijk aan ijzer, magnesium, koper en fosfor, Quinoa heeft een lage glycemische index (laat je bloedsuikerspiegel dus niet snel stijgen), een laag vetgehalte, is glutenvrij en een bron van vezels.
Genoeg redenen om er een quinoa bananenbrood van te bakken voor een stevig ontbijt.
Als je de roomboter vervangt door kokosolie is het recept, gluten- lactose en eivrij!
Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
Doe het chiazaad in een kommetje en voeg er 15o ml water bij. Laat een kwartiertje weken.
Maal quinoa tot meel met behulp van een keukenmachine of staafmixer (je kunt ook kant en klare quinoameel kopen in een natuurvoedingswinkel).
Doe de bananen, gesmolten boter, amandelmelk, citroensap en de ontpitte dadels in de mengkom van de keukenmachine en laat het geheel draaien totdat de dadels fijn gemalen zijn.
Meng het quinoameel met het zout, vanillepoeder, de cacao en bakingsoda. Doe hier het bananenmengsel bij en meng goed door elkaar. Roer als laatste de geweekte chipzaadjes en eventueel de sinaasappelrasp erdoor.
Bekleed een cakevorm met bakpapier. Stort het beslag in de vorm en zet het voor ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven (af en toe controleren). Laat het brood na het bakken tien minuten rusten in de vorm en verwijder dan de vorm. Laat het brood verder afkoelen op een rooster (zo kan het vocht meer verdampen en wordt het geheel niet plakkerig. Lekker stevig en voedzaam ontbijt!