Rabarber is een groente, een zure groente welteverstaan die vaak gecombineerd wordt met zoet.
Je eet alleen de stelen van de plant, de bladeren bevatten veel oxaalzuur en giftige stoffen.
De stengels bevatten ook wat oxaalzuur maar daarvan moet je heel veel eten wil het schadelijk voor je zijn. Het wordt alleen afgeraden aan mensen met nier- of galproblemen iedere dag rabarber te eten.
Rabarber bevat veel vezels, vitamines, mineralen en werken ontstekingsremmend.
Aardbeien en rabarber is een hele lekkere combinatie. Daar maak je heel snel een compote van.
Ik kocht rabarber op de biologische markt en maakte daar jam van met verse gember en sinaasappel. Zelf deed ik er ook een paar aardbeien bij omdat ik net geen kilo rabarber had maar je kunt ook alleen rabarber gebruiken. De jam was zo snel op dat ik van de week nog maar een paar potten heb gemaakt.
Echt een hele lekkere combinatie die ik getipt kreeg van een lieve vriendin.
Zet, afhankelijk van de inhoud, een paar grondig schoongemaakte jampotjes klaar.
Was de rabarber en schil deze. Je trekt de draden eraf van boven naar beneden, het is een beetjes zoals boontjes doppen. Je snijdt iets van de bovenkant af en trekt het dan door naar beneden, hetzelfde doe je bij de onderkant. Het hoeft niet heel precies. Snijd de rabarber dan is stukken.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel, snijd hem dan doormidden en pers de sinaasappel uit.
Schil een stukje gemberwortel en snijd dit heel fijn of rasp dit op een fijne rasp.
Doe alles in een pan met dikke bodem (ik droom nog van zo’n koperen jampan, als jij die wel hebt gebruik je die natuurlijk). Breng het geheel aan de kook en laat een minuut of vijf koken zodat de rabarber een beetje zacht is geworden. Roer om met een houten lepel.
Voeg dan de geleisuiker toe en laat nog drie minuten pruttelen (of volg de gebruiksaanwijzing op jouw pak). Ik gebruik altijd wat minder suiker en wat meer fruit. Ik maakte deze jam met 350 gram suiker en wat aardbeien, de jam wordt daardoor iets minder stevig maar ook minder zoet.
Giet de hete jam in de potten, sluit goed af met de deksel en zet de jam vervolgens op de kop weg om af te koelen. Daardoor wordt de jam langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete jam heen naar boven en wordt dan door de hitte van de jam ‘gesteriliseerd’.
Bewaar de jam op een koele en donkere plek of in de koelkast.
*Zelf probeer ik zo min mogelijk suiker te gebruiken, sommige mensen zweren bij jam zonder suiker maar ik (en de rest van het gezin) kan daar niet echt aan wennen. Ik ben erg enthousiast over de Biovegan geleisuiker (die van oorsprong uit Duitsland komt) omdat deze geen dierlijke gelatine bevat, geen geraffineerde suikers en biologisch is. Hij bindt echt goed en de verhouding is 2:1, 1 kilo fruit op 500 gram suiker. En bij sommige jams, zoals bij de rabarberjam, krijg je ook een prima resultaat als je nog minder geleisuiker gebruikt. Ik kocht de Biovegan geleisuiker bij Ekoplaza.