Risotto met snijbiet

Dit voorjaar heb ik regenboogsnijbiet gezaaid in de moestuin en sinds een paar weken kan ik er van oogsten. Het ziet er prachtig uit! Mooi bijkomend voordeel is dat snijbiet ook een hele gezonde bladgroente is. Helemaal nu hij is opgekweekt uit biologische zaadjes en met heel veel liefde verzorgd is šŸ˜‰
Snijbiet kan je in een salade verwerken, kort roerbakken of je kunt er deze risotto met snijbiet van maken.

De gekleurde nerven zijn een feest voor het oog. De bladeren zijn veelal groen met bijvoorbeeld rode, paarse of gele nerven maar er bestaat ook roodkleurige snijbiet. Was snijbiet onder de kraan en niet in een bak water want sommige gezonde stofjes in snijbiet schijnen wateroplosbaar te zijn en zouden verdwijnen als je ze te lang in een bak water laat liggen.

Benodigdheden voor risotto met snijbiet (4 personen) :

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 350 gram risottorijst
  • 300 gram snijbiet
  • 1 dl witte wijn*
  • 1 liter kruidenbouillon
  • 2 eetlepels roomboter**
  • scheutje olijfolie
  • versgemalen peper
  • (parmezaanse) kaas**

Bereiding van risotto met snijbiet:

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Verwarm twee eetlepels boter samen met een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de ui en knoflook glazig. Was de snijbiet en laat goed uitlekken voordat je ze in reepjes snijdt. De stelen van de snijbiet snij je in kleine stukjes, leg deze even apart.
Voeg de rijst toe aan het ui-knoflookmengsel en bak deze even kort mee totdat alle korrels glanzen.

Schenk vervolgens de witte wijn erbij en laat het volledig opnemen door de rijst. Schenk daarna steeds een beetje bouillon bij de rijst en laat het opnemen voordat je weer nieuwe bouillon toevoegt. Op deze manier krijg je een mooie romige risotto. Voeg na een minuut of tien de stukjes steel van de snijbiet toe en roer die goed door het rijstmengsel.

Ga door met het toevoegen van de bouillon. Na ongeveer twintig minuten is de risotto bijna gaar. Voeg dan de helft van de in reepjes gesneden snijbiet toe. Als de risotto gaar is (romig, vochtig en ‘al dente’) doe je de rest van de snijbiet erbij en schep je het geheel goed om.
Houd een paar blaadjes achter ter garnering.

Maak de risotto met snijbiet op smaak maken met vers gemalen peper, wat druppels olijfolie en de parmezaanse kaas. Garneer met wat blaadjes snijbiet.

Eet er een lekkere groene salade bij.

risotto met snijbiet

*Mocht je geen wijn willen gebruiken dan laat je dat gewoon weg.
Je kunt dan een klein beetje citroensap toevoegen.

** Voor een vegan variatie vervang je de roomboter voor wat extra olijfolie en de kaas door edelgistvlokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.