Laatst las ik dat er verschillende streken in Rusland zijn waar relatief veel mensen ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers beweren dat dit komt doordat er veel bietensoep (Borscht) wordt gegeten. Toevallig ben ik gek op bietjes en was ik van plan om 110 te worden. Dus staan er regelmatig bietjes op het menu. Bietjes zijn hele gezonde knollen, ze bevatten tal van vitamines, mineralen, antioxidanten en veel vezels. Rauw bevatten bietjes de meeste voedingsstoffen. Je kunt in een salade dan ook prima rauwe en gekookte bietjes combineren. Ik houd zelf erg van geroosterde bietjes uit de oven en van deze rode bietensoep met linzen. Het is een bijzonder lekkere maaltijdsoep.
Voor de soep:
Voor de topping:
Doe de linzen in een pan, voeg water, het laurierblaadje en een snufje zout toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de linzen in ongeveer een half uur gaar koken.
Giet ze dan af en verwijder het laurierblaadje.
Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in stukjes.
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui op matig vuur totdat deze glazig is.
Schil de rode bieten en snijd deze in stukken.
Voeg dan de knoflook en de bieten toe aan de gebakken uien. Bak het geheel nog een paar minuten door.
Schenk er vervolgens de bouillon bij. Breng aan de kook en laat het geheel een half zachtjes pruttelen.
Als de bietjes gaar zijn voeg je de helft van de gekookte linzen toe en pureer je de soep met behulp van een staafmixer.
Voeg dan de kummel en balsamico zijn toe.
Maak de soep op smaak af met flink wat peper en eventueel een snufje zout.
Schenk dan de soep in de kommen. Schep er een lepel yoghurt op, een grote lepel linzen, wat van de feta en eventueel nog wat bieslook. Eet smakelijk!