Rode uiensoep, lekker simpel

Franse uiensoep is een tijdloze klassieker. De basis is altijd hetzelfde, uien, de toevoegingen kunnen enorm uiteenlopen. Ik maakte deze keer een rode uiensoep. Er wordt van rode uien gezegd dat ze meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan de gele. Niet dat het qua kleur heel veel uitmaakt want het rood van de uien verdwijnt naarmate je de uien langer verwarmt. De truc is volgens mij het heel zachtjes stoven van de uien waardoor ze lekker zoet worden. Zo krijg je een hele milde soep.

Omdat uien in je darmen nog wel eens voor gasvorming kunnen zorgen heb ik een beetje karwei (of kummel) toegevoegd. Het geeft net nog een iets zoetiger accent aan de soep. In combinatie met tijm en een klein beetje rode wijn een simpel maar heel lekker soepje.

Ingrediënten voor de rode uiensoep (4 personen):

Voor de soep:

  • 600 gram rode ui
  • 900 ml groentebouillon
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 tl tijm
  • 1 dl rode wijn*
  • klontje roomboter
  • 1 el speltbloem

Voor de garnering:

  • 4 plakjes stokbrood
  • kaas naar keuze
  • 2 rode uien

Bereiding van de rode uiensoep:

Pel de uien (verwijder alleen het dunne droge velletje en niet ook de eerste rok, ik heb gelezen dat juist in die eerste laag de meeste voedingsstoffen van de ui zitten) en snijd ze in halve ringen.

Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Als de boter gesmolten is voeg je de uien toe. Laat ze op een laag vuurtje bakken. Hoe langzamer het gaat hoe zoeter de uien zullen zijn. Ze hebben zeker een half uur nodig om zacht en zoet te worden.

Voeg na een half uur een eetlepel speltbloem, het karwijzaad en de tijm toe en bak de bloem in een paar minuten gaar. Als je houdt van een meer gebonden soep kun je wat meer bloem toevoegen. Met deze hoeveelheid bloem krijg je een licht gebonden effect. Giet na een paar minuten de rode wijn* erbij en laat het even flink doorkoken zodat de alcohol verdampt (als je liever geen rode wijn gebruikt laat je dit achterwege).

Giet dan geleidelijk de bouillon erbij. Warm nog even door en klaar is je soep (al is het lekkerder als je hem een dag van te voren maakt of in ieder geval een paar uurtjes voordat je hem gaat eten).

Voor de ‘finishing touch’ pel je twee uien die je in ringen snijd en bakt in een beetje boter.
Beleg plakjes (oud) stokbrood met kaas naar keuze (zelf vind ik blauwe kaas erg lekker) en grill deze een paar minuten onder de hete gril. Leg er vervolgens de gebakken uienringen op.

Schenk de soep in een kom en leg er je kaas-uien broodje op.
Bon appetit!

rode uiensoep close

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.