Rozenlatte of rozelatte, het voorjaar in een glas

Er zijn van die momenten dat ik de winter lang vind duren. Het voorjaar is dan ook echt mijn meest favoriete seizoen. Wanneer het frisse groen zich weer laat zien. De bloesems kale bomen bomen doen veranderen in een sprookje en de bollen bloeien. Vervolgens gaat de bloemenpracht maar door. Ik ben dan ook gek op het koken met bloemen. Met name midden in de zomer is er een overvloed aan kleur die ik graag op een bord leg. Dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt geven de ‘foodtrends’ wel aan. Het koken met bloemen en hun aroma’s wint steeds meer terrein. En terecht, er is zoveel moois in de natuur te vinden. Bij gebrek aan verse rozen maakte ik een rozenlatte met biologisch rozenwater. Rozelatte werd het doormiddel van wat vers bietensap.

Het is een heel subtiel drankje deze roze rozenlatte met als basis amandelmelk.
De belofte van bloemen (en het voorjaar) in een glas.

Rozenlatte of rozelatte (voor 1 glas):

  • 200 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels bietensap
  • 1 tl eau de rose (biologisch rozenwater)

Bereiding van de rozenlatte of rozelatte:

Je maakt een glaasje rozenlatte echt super makkelijk. Eerst verwarm je 200 ml amandelmelk (uit een pak of zelfgemaakt) in een pannetje. Belangrijk is dat je de ‘melk’ niet laat koken. Doe de twee eetlepels bietensap in een glas. Ik raspte verse bietjes die ik later ging gebruiken voor deze salade en kneep daar wat sap uit.
Vervolgens voeg je een theelepeltje eau de rose* (rozenwater) toe aan het bietensap en als laatste giet je er de amandelmelk bij.
Je kunt het laatste beetje amandelmelk ook even opkloppen voor een luchtig effect.
Ik bestrooide de rozenlatte met een beetje bessenpoeder maar dat hoeft natuurlijk niet.

*gebruik alleen biologisch rozenwater dat geschikt is voor consumptie. Ik kocht het bij de natuurvoedingswinkel van het merk COOK. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.