Shoarma van oesterzwammen

Shoarma van oesterzwammen

Paddenstoelen, ze fascineren me en ik hou ervan om ze te eten. Mooie combinatie dacht ik zo. Inmiddels heb ik al een paar scholingen gevolgd over de geneeskracht van paddenstoelen. Magisch als je je er in verdiept. Als je het hebt over de geneeskracht van paddenstoelen gaat het vaak om exemplaren die je niet vers in de supermarkt vindt zoals chaga, elfenbankjes en reishi maar ook oesterzwammen, shiitake en (kastanje) champignons hebben mooie eigenschappen. Shiitake bevat bijvoorbeeld lentinan dat kankerremmende, anti bacteriële en antivirale eigenschappen bezit. Met recht een medicinale paddenstoel die het vermogen heeft om in te werken op het immuunsysteem door, onder meer, ontstekingen te remmen. Oesterzwammen bevatten een natuurlijke bron van lovastatine, een stof die de productie van cholesterol afremt, met name het LDL cholesterol. En van laatste paddenstoelen kun je shoarma van oesterzwammen maken.

Wil je meer lezen over paddenstoelen? Voor Hofweb schreef ik deze blog.

Wie had dat ooit bedacht, shoarma eten en aan je cholesterol werken :). En het kruidenmengsel om de shoarma op smaak te maken maak je eenvoudig zelf. Allemaal goeds dus in deze lekkernij en super snel klaar. Combineer het geheel met gebakken zoete aardappels uit de oven, een lekkere sperziebonensalade, zelfgemaakte knoflooksaus en je hebt een feestmaal.
Meer zin in een burger? Die maak je ook van oesterzwammen! Klik hier voor het recept. Of wat dacht je van een powerbouillon? Die vind je hier.

Shoarma van oesterzwammen (2-4 p.)
ingrediënten:

  • 2 bakjes oesterzwammen
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 flinke eetlepels ´shoarmakruiden´
  • olijfolie
  • verse peterselie

Voor de shoarmakruiden:

  • 1/4 tl cayennepeper (of meer als je van pittig houdt)
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl kerrie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • snuf zout

Oesterzwammen shoarma
Bereidingswijze:

Maak allereerst het kruidenmengsel door de specerijen goed met elkaar te mengen. Pel de uien en snijd in halve ringen. Ontdoe de paprika van de zaadlijst en snijd in repen, halveer de repen.
Scheur de oesterzwammmen in reepjes (met de lamellen mee gaat dat super makkelijk).
Pel de teen knoflook.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin de ui en paprika een paar minuten. Voeg vervolgens de oesterzwammen toe en knijp het teentje knoflook boven het mengsel uit. schep voorzichtig om en strooi twee flinke eetlepels van de shoarmakruiden over het oesterzwammenmengsel. Schud goed om. Bak het geheel een paar minuten maar zorg ervoor dat alles ´bite´ houdt.

Serveer traditioneel met een pitta broodje en zelfgemaakte knoflooksaus of met zoete aardappelpartjes uit de oven en een lekkere salade zoals deze of deze.

Shoarma van oesterzwammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.