Simpele (basische) rammenassoep

Simpele (basische) rammenassoep

Wellicht heb je twee keer moeten kijken naar de titel van dit recept. Simpele (basische) rammenassoep . Rammenas is namelijk een groente die je niet heel vaak in de reguliere supermarkt tegenkomt. Een paar jaar geleden had ik er ook nog nooit van gehoord maar tijdens de module over zuur-base in de opleiding natuurvoeding bracht de docent deze knol mee. Rammenas is een groot soort radijs alleen zwart (en langer houdbaar). In Frankrijk is deze groente dan ook te koop als ‘radis noir’.

Dat was ook de plek waar ik er voor het eerst soep van maakte. Ik maakte de soep voor Anneke, bij wie ik in 2013 deelnam aan een prachtige helende retraite. Anneke is inmiddels verhuisd maar geeft vanaf het voorjaar weer nieuwe retraites. Mocht je meer informatie willen klik dan hier. Maar goed, dat soepje dus, super simpel om te maken. In de meeste natuurvoedingswinkels/supermarkten kun je rammenas kopen. Een mooi weetje is dat het de meest basische groente schijnt te zijn die er bestaat. Verzurende voeding is voeding die kan zorgen voor snellere veroudering en ontstekingen in je lijf. Verzurende voedingsmiddelen zijn onder andere; suiker, koffie, alcohol, vlees en bewerkte voedingsmiddelen. Groenten zijn basisch en voor een goede balans is het dus goed om daar veel van te eten.

Hier vind je nog een recept voor een basische soep maar dan met tomaat en paprika.

Simpele (basische) rammenassoep
Ingrediënten:

 • 500 gram rammenas
 • 150 gram (2 middelgrote) ui
 • 1 teen knoflook
 • 750 ml groentenbouillon
 • 1 tl gedroogde tijm
 • scheutje olijfolie
 • 1 dl (plantaardige) room
 • optioneel een aardappel
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 kleine appel
 • optioneel wat geroosterde pitten

Rammenassoep
Bereidingswijze:

Pel de ui en knoflook en snipper deze. Schil de rammenas en snijd deze in niet te grote blokjes. Verwarm dan de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook en rammenas. Strooi en na een paar minuten de tijm erbij en bak even kort mee. Giet vervolgens de bouillon in de pan en kook de groenten in een minuut of 20 gaar. Mocht de rammenas te pittig zijn voor je kun je er ook een aardappel bij koken. Dat maakt de soep wat milder van karakter.

Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine blokjes.

Pureer, wanneer de groenten gaar zijn, de soep met een staafmixer of blender tot een gladde soep. Voeg vervolgens de room toe, roer even goed door en warm even mee. Laat de soep nu niet meer koken. Maak het geheel op smaak met versgemalen peper.

Garneer de soep met appel en eventueel wat geroosterde pitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.