Sinaasappeltaartje met gember (glutenvrij)

Afgelopen weekend bakte ik een taartje waarin ik een hele sinaasappel verwerkte. Totaal geen verspilling, daar houd ik van. Eerder probeerde ik al een keer marmelade te maken van enkel sinaasappelschillen, dat was geen succes. Echt te bitter en vreemd van structuur. Daarom was ik extra blij dat dit experiment zo goed uitpakte, zelfs mijn kritische puberzoon vond het heerlijk! Het is wel een taartje waar je even de tijd voor moet nemen, niet qua ingewikkeldheid maar meer vanwege het feit dat je die hele sinaasappel toch wel lang moet koken. Maar goed, het is het waard! Deze sinaasappeltaart met gember ga ik zeker nog heeeeeel vaak maken. Hij lijkt me namelijk ook erg lekker met speculaaskruiden voor de decembermaand.

Ingrediënten voor de sinaasappeltaartje met gember (17 cm doorsnede):

  • 1 biologische sinaasappel
  • stukje verse biologische gember (ongeveer 2 cm)
  • 60 gram abrikozen
  • 100 gram amandelmeel
  • 45 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • snuf zout
  • 50 gram pure chocolade

Bereiding van het sinaasappeltaartje met gember:

Was de sinaasappel en doe deze in zijn geheel in een steelpan met ruim water. Breng aan de kook en kook de sinaasappel in ongeveer anderhalf uur totdat hij zacht is.
Week de abrikozen in een beetje kookvocht.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Meng de amandelmeel met vanillepoeder, kardemom, kokosbloesemsuiker, zout en wijnsteenbakpoeder. Schil de gember en snijd deze in stukjes.Splits de eieren.

Als de sinaasappel zacht is snijd je deze in stukken. Eventueel pitjes verwijderen.
Doe de sinaasappel, als deze een beetje is afgekoeld, in de keukenmachine samen met de abrikozen en gember.
Meng het geheel totdat het een fijne puree is. Voeg dan de eierdooiers en het amandelmeelmengsel toe en meng het geheel goed door zodat het een egaal beslag is geworden.

Klopt in een kom de eiwitten luchtig en stijf.
Schep dan met een spatel het beslag door de eiwitten.
Probeer het geheel zo luchtig mogelijk te houden (niet mixen).

Je kunt de bodem van de springvorm bedekken met bakpapier (dan klem je de rand van de springvorm eromheen) of invetten met roomboter/kokosolie. Als het geheel goed gemengd is stort stort je het beslag in de springvorm. Bak het taartje in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Als de taart volledig is afgekoeld smelt je de pure chocolade en giet je die eroverheen.
Je kunt deze taart (dan zonder de chocolade) gerust een dag van te voren maken.
De smaken worden namelijk intenser als de taart even staat.

 

sinaasappelgembertaart-geheel

1 Comment

  1. Marlies schreef:

    Jaaa ook deze heb ik uitgeprobeerd en hij is echt verrukuluk!!! En hij is inderdaad eigenlijk nog lekkerder de dag erna, dan proef je de sinaasappel en gember beter. Wat een feest telkens weer om jouw baksels na te maken, dank voor alle inspiratie weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.