Soda brood, vers brood bakken zonder gist

Vers gebakken brood, wie houdt daar nou niet van? Alleen de geur in huis vind ik al een feestje. Soda brood bak je in een handomdraai omdat het niet hoeft te rijzen, het bevat namelijk geen gist maar zuiveringszout oftewel baksoda. Het fijne van zelf brood bakken is dat je precies weet wat je erin stopt terwijl het brood in de winkel vaak vol zit met allerlei broodverbeteraars die ervoor zorgen dat het lang vers blijft. Dit brood eet je dus het liefst nog een beetje warm uit de oven omdat het sneller ‘oud’ wordt.

Dit brood, gebakken van volkorenspeltmeel met rogge en havermout is een stevig brood. De combinatie met Italiaanse kruiden en wat olijven geeft het een lekkere hartige smaak. Maar je kunt natuurlijk volop variëren met dat wat jouw lekker lijkt.

Ingrediënten voor het soda brood (1 brood voor 4-6 personen):

  • 250 gram volkorenspeltmeel
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 100 gram roggemeel
  • 50 gram havermout
  • 1 tl zuiveringszout
  • 300 ml (geiten) yoghurt
  • 1 ei (groot)
  • optioneel 1 flinke el Italiaanse kruiden
  • optioneel handje olijven (stuk of 10)

Bereiding van het soda brood:

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Je moet niet bang zijn voor vieze handen want het deeg van dit brood is super plakkerig.

Meng het ei met de yoghurt door elkaar tot een egaal mengsel.

Doe vervolgens het meel, zuiveringszout, zeezout en de havermout met (eventueel) de Italiaanse kruiden in een kom en schep het om zodat het goed gemengd is. Voeg het meelmengsel dan bij het yoghurt-eimengsel en mix het met een mixer met deeghaken tot een deeg.
Mocht je het lekker vinden, voeg dan de in plakjes gesneden olijven toe en mix deze er nog even kort doorheen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Vorm vervolgens een bol van het deeg, dit valt niet mee omdat het deeg echt plakkerig is. Dat hoort zo :).
Leg de bol op de bakplaat en bestrooi met een beetje meel. Kerf er dan een kruis of ster in.
Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar.
Het brood moet een stevige korst hebben en hol klinken al je op de onderkant tikt.
Laat het brood even afkoelen op een rooster.

Heerlijk met allerlei smeersels of gewoon een lik biologische grasboter.

sodabroden op plank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.