Spaghetti met walnotensaus en paddenstoelen

Spaghetti met walnotensaus en paddenstoelen

Pasta en paddenstoelen vind ik persoonlijk een gouden combinatie. En paddenstoelen horen natuurlijk echt bij de herfst. Maak daar dan ook nog een saus bij van verse walnoten en het feest is compleet. Spaghetti met walnotensaus en paddenstoelen, een bordje ultiem herfstig comfortfood. Daarbij zijn paddenstoelen vezelrijk (net als de noten en volkorenpasta in dit gerecht), bevatten ze plantaardige eiwitten, kalium (belangrijk voor een gezonde bloeddruk) en antioxidanten die onze cellen beschermen. En door walnoten en pitten te gebruiken maak je ook mooi gebruik van gezonde vetten.

Walnoten bevatten relatief veel alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardige omega 3 vetzuur ook belangrijk voor een gezond hart. Deze vetten oxideren snel (en hebben dan een tegenovergesteld effect), daarom is het van belang dat je de saus niet te heet maakt en al helemaal niet laat koken. Zo kun je van al het goede genieten. En van walnoten kun je ook deze heerlijke pesto maken of je bestrooid ze lekker over een salade.

Spaghetti met walnotensaus en paddenstoelen
Ingrediënten (voor 4. p):

Voor de saus:

  • 200 ml haverroom
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram walnoten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram geraspte harde schapenkaas (pecorino)**
  • versgemalen zwarte peper en eventueel zout naar smaak

Voor de pasta:

  • 300 gram volkoren emmer spaghetti*

Voor de topping:

  • 3 preien
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram shiitake
  • 1 teen knoflook
  • scheutje olijfolie

Ter garnering (optioneel):
extra fijngehakte peterselie, walnoten en pecorino

Spaghetti met walnotensaus
Bereidingswijze:

Begin met de voorbereiding van de saus door een teen knoflook te pellen. Rooster vervolgens de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Doe dan de walnoten met de peterselie, knoflook en zonnebloempitten in een mengkom van de keukenmachine of blender en hak middelfijn (of hak alles met de hand). Giet de room in een steelpan en doe hier het gehakte notenmengsel bij. Roer om met de geraspte schapenkaas en verwarm het op laag vuur, de saus mag absoluut niet koken.

Zet een grote pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Was ondertussen de prei en snijd deze in dunne halve ringen. Snijd de paddenstoelen in stukken. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en bak de prei 5 minuten op matig vuur. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak ze een paar minuten mee op hoog vuur. Zet vervolgens het vuur lager en pers de knoflook boven het geheel uit. Roer om en bak nog een paar minuten op zacht vuur mee.

Giet de pasta af, roer de warme notensaus door de pasta. Schep de pasta in diepe borden en verdeel het paddenstoelenmengsel erover. Bestrooi desgewenst met wat extra noten,kaas en wat verse bieslook. Serveer dit gerecht met een groene salade en gestoomde broccoli.

*Je kunt een deel van de pasta ook vervangen door sliertjes courgette en /of voor een glutenvrije pasta kiezen op basis van bijvoorbeeld linzen.
** Voor een volledig plantaardig gerecht kun je de kaas vervangen door edelgistvlokken.

Spaghetti met walnotensaus en padenstoelen

Recept ontwikkeld in opdracht voor Hofweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.