Waterkers, ik had het nog nooit gegeten totdat ik in Frankrijk ging koken bij Le Moulin des Comtes. Daar groeit de waterkers langs een watertje dat komt vanuit de bergen. Als ik voedsel gewoon uit de tuin kan halen of wild kan plukken ben ik helemaal in mijn element. Dus toog ik met mand en rubberlaarzen naar de waterkant.Hoewel het plukken van de waterkers niet geheel zonder risico op een nat pak was, had ik al snel een mand vol met gezonde felgroene blaadjes. Je kunt waterkers eten als salade of je kunt het combineren met spinazie en er een heerlijke en bijzondere spinazie-waterkerssoep met kikkererwten van maken. Het originele recept is van Ottolenghi, Ton de ‘opperkok’ van Le Moulin des Comtes gaf er zijn eigen twist aan en ik heb het recept weer wat aangepast.
Voordat je denkt dat waterkers dus alleen in Frankrijk verkrijgbaar is, niets is minder waar. Biologische waterkers van Nederlandse afkomst is goed verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en sommige reguliere supermarkten.Waterkers heeft een gunstige werking op hoge bloeddruk en een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking. De groene blaadjes zijn rijk aan zwavel, wat een gunstig effect heeft op je huid, haar en nagels. Zelf geef ik de voorkeur aan verse spinazie maar diepvries kan ook. Kikkererwten en spinazie zijn trouwens altijd een hele goed combi, ook in dit gerecht.
Het recept voor de soep is voor 4 kleine schaaltjes (voorgerecht) of twee flinke kommen (waarbij je er makkelijk een maaltijdsoep van kunt maken door er wat extra kikkererwten en gekookte granen aan toe te voegen).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
Doe de blokjes samen met 1 eetlepel olijfolie en de ras-el-hanoutkruiden in een kom en schud om zodat alle kruiden goed verdeeld zijn over de wortelblokjes. Verspreid ze over een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet ze in de oven voor ongeveer 25 minuten. Schud na een kwartier even om. Neem de wortel uit de oven en laat afkoelen.
Pel de ui en snipper deze. Schil de gember en snijd deze in hele kleine stukjes. Verhit in een pan met dikke bodem de rest van de olie. Fruit hierin de ui en de gember totdat de ui glazig is. Doe er vervolgens de (ontdooide) spinazie, kikkererwten, bouillon en waterkers bij. Kook het geheel even kort door totdat de groente geslonken is. Dan meng je het geheel met de staafmixer tot een egale soep. Voeg dan het rozenwater toe en eventueel wat vers gemalen peper. Belangrijk is dat je de groene bladgroenten maar heel kort kookt, op deze manier blijven de meeste goede stoffen in tact.
Garneer de soep met een beetje yoghurt en de geroosterde wortelblokjes.