Svenska chokladbollar, Zweedse chocoladeballen

Svenska chokladbollar, Zweedse chocoladeballen

We zijn weer tien dagen terug nadat we tien dagen in Zweden zijn geweest. Omdat ik een cursus Zweeds volg probeer ik dat in Zweden een beetje te onderhouden door een babbeltje te maken met de bakker en het plaatselijke krantje te lezen. Daarin las ik dat het 10 mei ´chokladbollans dag´ was. Er stond een traditioneel recept in de krant met als basis boter en suiker. Dat moest ook anders kunnen bedacht ik. Dus weer thuis maakte ik mijn eigen variatie met dadels en een beetje kokosolie. Svenska chokladbollar, oftewel Zweedse chocoladeballen maar dan net anders.

Ik nam ze mee als traktatie naar de (voorlopig) laatste lesdag van de cursus Zweeds die ik volg. De chokladbollar vielen in de smaak. Volgens de juf smaken ze nagenoeg hetzelfde als de traditionele, dat is altijd leuk om te horen en weten want zelf heb ik ze in Zweden nog niet gegeten. En het mooie is ook dat ze heel makkelijk te maken zijn (een keukenmachine of een krachtige blender maken het extra makkelijk). Heerlijk bij een kop koffie of thee, tijdens je fika moment(Zweeds voor koffiepauze met iets lekkers).

Svenska chokladbollar, Zweedse chocoladeballen (voor ongeveer 14 stuks)
Ingrediënten:

  • 100 gram dadels
  • 120 gram havermout
  • snufje zout
  • 20 gram (rauwe) cacaopoeder
  • 1 flinke el kokosolie
  • 75-100 ml sterke koffie
  • kokosrasp om de balletjes in te rollen

Svenska chokladbollar
Bereidingswijze:

Doe de dadels, havermout, zout, kokosolie, cacaopoeder en een deel van de koffie in de mengkom van je blender of keukenmachine. Laat de machine draaien totdat je een massa hebt waar je balletjes van kunt maken. Mocht het te droog zijn kun je er wat extra koffie bij doen. Het ligt aan het soort dadels die je gebruikt hoeveel koffie en/of kokosolie je moet toevoegen om een smeuïg (maar niet te nat) geheel te krijgen. Draait balletjes van het mengsel ter grote van een pingpongballetje. Rol ze vervolgens door de geraspte kokos en laat ze dan in ongeveer 2 uur in de koelkast opstijven (heb je geen twee uur geduld kun je ze ook even in de vriezer zetten ;)).

Njut av chokladbollarna!

Svenska chokladbollar, Zweedse chocoladeballen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.