Tabouleh van kikkererwten op een bedje van tomaat

Een paar weken geleden kocht ik prachtige gekleurde tomaten. Groene tijgertomaten, coeur de boeuf, pruimtomaten en kleine gele en rode cherrytomaatjes. Ze speelden een belangrijke rol in de fotoshoot die ik had. Er zijn namelijk plannen voor een boek! Wordt vervolgd! Een deel van deze tomaten aten we als lunch tijden de shoot maar er waren er genoeg. Dus de volgende dag maakte ik er iets anders van. Tabouleh van kikkererwten op een bedje van tomaat. Gekleurde tomaten. Dat heeft toch altijd iets feestelijks.

Traditioneel is tabbouleh een salade uit de Arabische keuken. Hij bestaat uit veel kruiden, tomaat, ui en een beetje bulgur. Een paar jaar geleden plaatste ik al dit recept voor taboulehtaartjes. Niet echt een beste foto maar wel een heerlijk recept! Deze tabouleh die ik nu gemaakt heb is graanvrij want de bulgur wordt vervangen door kikkererwten. Een peulvrucht die rijk is aan eiwit. Natuurlijk kun je kikkererwten zelf koken maar deze keer ging ik voor snel en makkelijk en gebruikte ik een potje.

Je kunt deze salade als bijgerecht eten (voor 4 personen) maar ook als hoofdmaaltijd (voor 2 personen).

Tabouleh van kikkererwten op een bedje van tomaat.
Ingrediënten:

Voor de salade:

  • 1 potje kikkererwten (uitlekgewicht 230 gram)
  • 700 gram tomaten
  • 20 gram verse peterselieblaadjes
  • 10 gram verse muntblaadjes
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 30 gram hennepzaadjes
  • 25 gram pompoenpitten
  • een kleine ui
  • geraspte schil van een citroen
  • half doosje tuinkers
  • een scheutje olijfolie

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • optioneel een drupje honing
  • 1 teentje knoflook
  • beetje zout en peper

Tabouleh van kikkererwten op een bedje van tomaat.
Bereidingswijze:

Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken. Pel de ui en knoflook. Snipper ze beiden. Doe de knoflook in een kommetje en voeg olijfolie, citroensap, honing, zout en peper toe. Rasp de schil van een citroen en voeg dit ook toe. Klop de dressing vervolgens goed door elkaar. Zet weg tot gebruik.

Verwarm een koekenpan en rooster hier de zonnebloem- en pompoenpitten in.

Hak vervolgens de kruiden. Snijd dan de tomaten in plakjes. Doe de kikkererwten in de kom van de keukenmachine en hak ze tot korrels. Roer om met een scheutje olijfolie en voeg de ui en kruiden toe.

Begin dan met het opbouwen van de salade. Verspreid de tomatenplakjes over een bord of schaal. Verdeel daarover het kikkererwtenmengsel. Bestrooi het mengsel met de pitten en hennepzaadjes. Knip er de tuinkers over en sprenkel er tenslotte de dressing overheen.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.