Tapenade van zongedroogde tomaten en dulse

Vorig voorjaar bezochten we onze vrienden in Japan. Dat was zo inspirerend dat er plannen voor een volgend bezoek. Daar in Japan begon ook mijn fascinatie en liefde voor zeewier. Nergens at ik het zo vaak en zag ik zoveel soorten. Dus nam ik gedroogde soorten mee naar huis. Maar met enkel een Japanse beschrijving is het lastig uitzoeken welke ik had gekocht en hoe ik het kon toepassen. Gelukkig zie je de liefde voor zeewier in Nederland ook toenemen. Ik kwam laatst dan ook verse biologisch zeewier tegen bij de Sligro. Zeesla en dulse mochten mee naar huis. En van die laatste maakte ik iets heel lekkers. Tapenade van zongedroogde tomaten en dulse.

Dulse is een roodwier dat vooral aan de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan groeit. Je kunt het gebruiken om kort te bakken ,gewoon rauw door een salade of zoals ik deed door een tapenade. Meekoken raad ik niet aan, dan valt het uit elkaar. Ik gebruik zeewier vooral als smaakmaker en om extra jodium toe te voegen aan onze voeding omdat we enkel biologisch (dynamisch) brood eten. Aan gangbaar brood is gejodeerd zout toegevoegd (en nog veel meer) en aan biobrood niet.

Mocht je trouwens geïnteresseerd zijn in zeewier dan raad ik je het boek: ‘Groente uit de zee’ aan. In dit mooie boek vind je recepten en informatie over zeewier en algen. Mijn recept is enigszins geïnspireerd op een van de recepten uit het boek.

Tapenade van zongedroogde tomaten en dulse
ingrediënten voor een klein potje:

  • 150 gram semi zongedroogde tomaten op olijfolie
  • 15 gram verse dulse
  • 10 gram verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

Tapenade van zongedroogde tomaten en dulse
bereidingswijze:

De verse dulse die ik kocht ligt in zeezout. Dit is een natuurlijk conserveermiddel. Voordat je de dulse gebruikt is het wel zaak om deze goed af te spoelen anders wordt het veel te zout.

En dan het recept,  makkelijker bestaat bijna niet. Laat de tomaatjes iets uitlekken en doe ze in de kom van je staafmixer, blender of keukenmachine. Pel het teentje knoflook en voeg toe aan de tomaten samen met de basilicum, dulse en vers gemalen zwarte peper. Zet de staafmixer erop en maal het geheel tot de gewenste structuur. Ik vind het altijd lekker als het nog wat herkenbaar is, dus een beetje grof van structuur.

Heerlijk op een broodje of een toastje.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.