In december 2014 maakte ik samen met mijn gezin een droomreis naar Thailand. Drie weken lang trokken we rond. Vanuit Bangkok naar de River Kwai en van Chang Mai naar Surat Thani om de jungle van Khoa Sok in te duiken. Vanuit de jungle ging onze reis vervolgens naar het tropische eiland Koh Phangan om weer te eindigen in Bangkok. Het was een fantastische reis die alle verwachtingen overtrof. Op de markt hebben ik groenten en fruit gezien die ik nog nooit eerder van mijn leven had gezien. En nergens ter wereld heb ik zo lekker gegeten als daar. Thailand heeft een echte ‘streetfood’ cultuur. Je kunt er 24/7 de lekkerste dingen eten op straat ( en vast ook minder lekkere dingen maar die hebben we niet gegeten). Sinds onze reis eten we regelmatig Thais maar zo lekker als daar is het nooit. Ik experimenteer graag met de Thaise smaken en zo kwam ik op het recept van deze Thaise pompoensoep. Je kunt de soep natuurlijk zo pittig maken als je wilt want als de Thai ergens niet zuinig mee zijn dan is het met peper… Ik gebruik in mijn gerechten zoveel mogelijk biologische producten.
Verhit de olie. Bak de knoflook, sjalotjes, peper en gember op matig vuur een paar minuten. Voeg de pompoen toe en bak een paar minuten mee. Voeg daarna de bouillon, gekneusd citroengras of limoenblaadjes en kokosmelk toe (houdt iets achter als je het wilt gebruiken voor de garnering).
Laat het geheel ongeveer twintig minuten zachtjes doorkoken. Laat het dan nog even staan zodat het citroengras of de limoenblaadjes nog hun smaak af kunnen geven. Vlak voordat je de soep wilt eten verwijder je het citroengras of de limoenblaadjes. Mix de soep met een staafmixer tot een mooi glad geheel. Verwarm de soep opnieuw, garneer met basilicum en wat kokosmelk. Geniet van je Thaise pompoensoep!