Thuisgedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaatjes maak ik regelmatig maar dan zonder zon. Ik noem ze liever ‘zonder zon gedroogde tomaatjes’ of ’thuisgedroogde tomaatjes’. Makkelijk en echt heerlijk! Doordat je ze langzaam laat drogen in de oven worden de tomaatjes veel geconcentreerder van smaak. Ze behouden een deel van hun vocht en zijn daardoor ‘semi gedroogd’ en heerlijk zoet. Door de toevoeging van kruiden kun je een extra smaaksensatie toevoegen.

Ingrediënten voor thuisgedroogde tomaatjes:

  • rijpe tomaten (ik gebruik het liefst pruimtomaten)
  • snuf zout & peper
  • eventueel wat kruiden zoals tijm
  • wat olijfolie

Bereiding van de thuisgedroogde tomaatjes:

Verwarm de oven voor op 110 graden (hetelucht).

Het ligt eraan wat voor een soort tomaten je gebruikt. Heb je lang tomaten dan snijd je ze eerst in de breedte door midden en vervolgens in de lengte in partjes. Heb je ronde tomaten dan snijd je ze in kwarten en de kwarten deel je nog een keer. Door het drogen krimpen de tomaten. Zorg dus voor niet te kleine partjes maar ook niet voor te grote omdat het anders heel erg lang duurt voordat ze ‘droog’ zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de tomatenpartjes. Leg ze niet te dicht op elkaar en vooral niet op elkaar. Bestrooi ze met wat zout en peper en sprenkel er wat olijfolie overheen. Voeg eventueel wat takjes kruiden toe en schep (het liefst met de hand) even om. Schuif de plaat in de oven. Laat de ovendeur op een kiertje, dit doe je het makkelijkste door er een handdoek tussen te schuiven. Zo kan het vocht uit de oven. Droog de tomaatjes in ongeveer en uur tot anderhalf uur. Kijk af en toe hoe het gaat.

Als ze de gewenste ‘droogte’ hebben dan haal je ze uit de oven. Je kunt ze direct gebruiken of koud verder verwerken. Ze zijn in de koeling een paar dagen houdbaar. Mocht je ze langer willen bewaren doe ze dan in een pot en vul deze af met olijfolie. De olijfolie zorgt dat de tomaatjes geconserveerd blijven zolang ze goed onder de olie staan.

Huisgedroogde tomaatjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.