Ook al zijn de tomaten nu nog niet op zijn lekkerst (de tomaten die heel veel zon hebben gehad vind ik altijd het fijnst) toch maakte ik tomaten-paprikasoep met knoflook en tijm. Gewoon omdat ik daar zo’n zin in had. Zelfgemaakte tomatensoep maak ik eigenlijk altijd door eerst tomaten in de oven te roosteren. Daardoor kun je het velletje makkelijk verwijderen en komt de smaak van tomaat nog beter tot zijn recht. Wist je trouwens dat verwarmde tomaten gezonder schijnen te zijn dan de rauwe variant? Dat komt omdat de roodkleurige voedingsstof lycopeen, een belangrijke antioxidant, in plantencellen zijn opgeslagen. Dit is in rauwe vorm moeilijk te verteren maar als je de tomaat verwarmt lost deze stugge celwand op of breekt open waardoor je het goed kunt opnemen.
Als je op zoek gaat naar rijpe tomaten is de kans groot dat je op de (bio)markt je slag kunt slaan. Vraag gewoon om overrijpe tomaten. Deze wil de groenteman vaak wel kwijt voor een mooi prijsje. Win-win situatie. In dit recept worden tomaten gecombineerd met rode paprika, knoflook en tijm. Tijm is een bijzonder kruid met veel goede eigenschappen met name voor hart en longen en het is net als knoflook een natuurlijk antibioticum. Kortom een heel lekker en gezond soepje!
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Snijd de paprika’s in tweeën en verwijder de zaadlijsten. Halveer de tomaten. Pel de uien en snijd deze ook doormidden. Leg deze samen met de paprika’s en tomaten met de bolle kant omhoog op de bakplaat.
Ris de blaadjes tijm van de takjes en verspreid deze tussen de groenten. De knoflook pel je niet, deze wordt in zijn vel gepoft. Voeg deze ook toe. Besprenkel het geheel met olijfolie, bestrooi met een beetje peper en zout en plaats de bakplaat in de oven. Rooster het geheel een minuut of dertig.
Haal de plaat dan uit de oven en laat de groenten iets afkoelen zodat je de velletjes eraf kunt halen.
Zet een pan met 750 ml groentebouillon op een matig vuur. Voeg de ontpelde tomaten, paprika, knoflook toe. Voeg ook de uien toe en giet het vocht van de bakplaat in de pan. Als het goed is komt de tijm dan vanzelf mee. Verwarm nog even kort en zet dan de staafmixer erin. Pureer de soep. Maak af op smaak met eventueel wat peper en/of zout. Garneer met een toefje tijm.