Tomatensoep met bataat en salie

tomatensoep met bataat en salie

Verse tomatensoep, ik maak het graag. En het liefst van tomaten die net niet goed genoeg zijn om als ‘gewone’ tomaten te verkopen of van tomaten die overrijp zijn. Soms bestel ik mijn boodschappen bij Hofweb, zij verkopen deze soeptomaten. Ook bij de biologisch dynamische tuinderij ‘De Stek’ zijn meestal soeptomaten te koop. Door de tomaten te roosteren worden ze nog net even wat zoeter. En dat is dan ook de basis voor de soep die ik afgelopen weekend maakte. Tomatensoep met bataat en salie.

Bataat oftewel zoete aardappel geeft de soep net nog iets extra zoets en het geeft de soep binding. Dit is niet alleen een hele lekkere soep maar ook een hele gezonde. Tomaten bevatten lycopeen, dat kan helpen bij het verlagen van het LDL cholesterol, het bestrijden van verschillende schimmelinfecties en houd je ogen gezond. Bataat bevat inuline, dat helpt mee je darmflora gezond te houden en nog veel meer gezonde stoffen zoals B vitamines, vitamine C en betacaroteen, een belangrijke antioxidant. Tel daarbij de kruiden die gebruikt worden, salie en kurkuma en je hebt ook nog eens ontstekingsremmers in de soep. Zo makkelijk is het om van voeding medicijn te maken ;).

Tomatensoep met bataat en salie
Ingrediënten:

  • 1,5 kilo (soep) tomaten
  • 400 gram bataat (zoete aardappel)
  • 2 rode uien
  • 1/2 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 el gedroogde salie (of 2 el verse)
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • optioneel kiemen en wat bosui

Tomatensoep met bataat en salie
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 210 graden (hetelucht).

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de tomaten door midden en leg ze met het snijvlak op het bakpapier. Schuif de tomaten voor een kwartier in de oven. Zet dan de oven nog 5 minuten op grillen. De velletje van de tomaten blakeren een beetje zwart. Dat is niet erg want door het grillen laten de velletjes juist makkelijk los en kun je ze makkelijk verwijderen. Doe dit dan ook als de tomaten een beetje afgekoeld zijn.

Schil, terwijl de tomaten in de oven liggen de bataat en snijd deze vervolgens in, niet te grote, blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook en hak de rode peper fijn. Verwarm dan een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, knoflook, peper, kurkuma en bataat. Voeg daar vervolgens de ontvelde tomaten en salie aan toe. Roer het geheel even om en giet er dan de bouillon bij. Laat de soep 10 minuten koken totdat de zoete aardappel gaar is. Pureer de soep met een staafmixer.

Serveer de soep met wat fijn gesneden bosui en een flinke pluk kiemen.

Eet smakelijk!

tomatensoep met bataat en salie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.