Tomatensoep uit de moestuin (vegan)

Tomatensoep uit de moestuin (vegan)

Ik ben weer terug van vakantie. Drie weken Zweden en dat houdt in dwalen door de eindeloze bossen, zwemmen in een meer, bijkletsen met familie en nieuwe vrienden. Maar ook eten uit de natuur. Dit jaar voor het eerst cantharellen en eekhoorntjesboord geplukt. Al is geplukt niet het juiste woord, ik heb een prachtig paddenstoelen mes gekregen van mijn liefde. Dus kon ik de vondsten netjes afsnijden zodat ze weer door kunnen groeien. Weer thuis kan ik terugverlangen naar de rust en ruimte. Maar ik geniet ook weer van het feit dat ik kan bijkletsen met familie en vrienden hier en de overvloedigheid van de moestuin. Tijd voor een nieuw recept. Tomatensoep uit de moestuin (vegan) .

De oogst is enorm, courgettes, andijvie, wortelen, bieten, sla en sperzieboontjes in alle kleuren. Ook de snijbonen, laatste peultjes en een rode peper gingen gisteren mee naar huis. En een heleboel tomaatjes. Dat is niet zo vanzelfsprekend want door het rare weer is er massaal tomatenziekte en/of aardappelziekte uitgebroken. Gelukkig hebben we daar nauwelijks last van maar zijn er wel een hoop tomaatjes gebarsten door de hevige regenval. Te snel gegroeid. Dus heb ik de tomatenoogst verdeeld in mooie en minder mooie tomaatjes. Met de minder mooie gele en rode exemplaren maakte ik deze soep. Alle ingrediënten komen uit de moestuin (behalve dan de linzen) en dat vind ik zo´n rijkdom.

Soep uit eigen tuin smaakt gewoon altijd lekkerder. Andere moestuingekkies (zoals mijn dochter me regelmatig noemt) zullen dat beamen. Maar mocht je geen moestuin hebben, niet getreurd. Bij biologisch (dynamische) boeren koop je ook overheerlijke groenten. Het aanbod is deze tijd van het jaar overvloeding. September oogstmaand! Kun je wel meer inspiratie gebruiken? Kijk dan naar deze oogst recepten: quiche, pompoensoep of liever iets met boontjes?

Tomatensoep uit de moestuin (vegan)
Ingrediënten voor 4 personen:

 • 850 gram soeptomaten
 • 1 kleine courgette
 • 75 gram rode linzen
 • 1 grote ui
 • 1/2 rode peper
 • 1 wortel
 • handje verse kruiden (oregano en tijm)
 • 1 flinke teen knoflook
 • scheut olijfolie
 • 750 ml groentebouillon
 • scheutje balsamico azijn
 • handje verse basilicum

Tomatensoep met minder mooie tomaatjes
Bereidingswijze:

Ik schrijf het nog maar een keer, mijn recepten ontstaan meestal spontaan. Zoals nu ligt het er maar net aan wat ik oogst. Wees dus niet gevreesd als je een kilo tomaten gebruikt of wanneer je courgette iets groter is. Het wordt sowieso lekker. In dit recept gebruik ik een half pepertje omdat ik hete pepers heb. Heb je milde pepers, gebruik dan rustig een hele. Hou je niet van pikant, dan laat je de peper weg of gebruik je een snuf zwarte peper. Zo flexibel kan het leven zijn :).

Begin met het pellen van de ui en knoflook, snijd in grove stukken. Verwarm de olijfolie in de soeppan en fruit de ui en knoflook. Snijd ook de wortel en courgette in stukken en bak deze even mee samen met het pepertje. Mijn tomaatjes zijn klein dus die halveer ik. Gebruik je grotere tomaten snijd ze dan in vieren. Gooi die ook in de pan en bak even op hoog vuur. Giet vervolgens de bouillon erbij. Spoel de linzen af en voeg deze ook toe evenals de oregano en tijm. Laat de soep op zacht vuur 20-30 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de basilicum toe en pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak met balsamicoazijn. Enjoy!

Als je liever wat te kauwen hebt kun je een deel van de courgette apart houden en die nog even in de gepureerde soep meekoken of wat dacht je ervan om je soepje op te leuken met wat kleine blokjes komkommer of verse kiemen? Ik hoor graag welke variatie jij bedenkt!

Tomatensoep uit de moestuin (vegan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.