Tuinbonen met paddenstoelen en courgette

Soms maak ik gerechten die je zowel warm, lauw als koud kan eten. Dit is daar een mooi voorbeeld van. Tuinbonen met paddenstoelen en courgette. Je kunt het eten als gewoon groentegerecht of er een salade van maken. Doordat de paddenstoelen een soort van gemarineerd zijn heb je direct een dressing. Het lijkt een beetje op een gerecht van Ottolengi waarin hij rauwe paddenstoelen gebruikt. Ik ben zelf niet zo van rauwe paddenstoelen. Enerzijds omdat het moeilijk te verteren is anderzijds omdat rauwe paddenstoelen agaritine bevat. Agaratine blijkt kanker verwekkend te zijn bij muizen. Hoe die stof precies werkt bij mensen is onduidelijk maar ik neem liever geen risico.

De tuinbonen op de foto zijn anders dan de tuinbonen die je doorgaans in de winkel kunt kopen. Ik heb mijn eigen boontjes gedopt voor dit recept, de roze tuinbonen die dit jaar in mijn moestuin groeide. Roze van buiten en knalgroen van binnen, echt magisch. Ze waren heerlijk en ik heb kilo´s mogen oogsten. Nu zijn ze op maar volgend jaar krijgen ze zeker weer een plekje in de tuin. Eigen oogst is (bijna) altijd het lekkerst. Tuinbonen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen (met name B & C) en mineralen. Ze staan ook bekend om hun ontgiftende werking. Goed idee om dit gerechtje te maken dus.

Tuinbonen met paddenstoelen en courgette
ingrediënten (4 p):

  • 350 gram paddenstoelen (kastanjechampignons & shiitake)
  • 1 rode ui
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • sap van 1 limoen
  • 1 courgette
  • 1 el appelciderazijn
  • 350 gram tuinbonen
  • 1 tl honing of ahornsiroop
  • 50 gram walnoten
  • 1 el verse kruiden zoals oregano & salie
  • zout & versgemalen peper
  • optioneel een kropje botersla

Tuinbonensalade
bereidingswijze:

Stoom of kook allereerst de tuinbonen in een minuut of 5 beetgaar. Als je kookt gebruik dan heel weinig water zodat alle voedingstoffen
Snipper en pel dan de ui en knoflook. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook. Hak de paddenstoelen in stukjes en voeg deze toe. Pers het sap uit de limoen en giet dit samen met de azijn bij de paddenstoelen. Snijd een courgette in blokjes voeg dit ook toe. Bak een paar minuten op zacht vuur. Hak ondertussen de kruiden en walnoten (niet te fijn). Voeg de honing, kruiden en tuinbonen toe. Zet het vuur uit en schep het geheel om. Maak op smaak met zout en peper en strooi tenslotte de walnoten over het groentegerecht. Je kunt het direct serveren of even laten afkoelen.

Je maakt er ook makkelijk een salade van. Vul dan ondertussen een schaal met botersla en schep vervolgens het groentemengsel hierop. Serveer als lauwwarme salade. En mocht je een rest overhouden dan kun je er de volgende dag dus ook gewoon een koude salade mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.