Tulband met cranberry en goji (glutenvrij)

Tulband met cranberry en goji (glutenvrij)

Als er iets bij de feestdagen hoort dat is het wel tulband. In ieder geval, dat vindt mijn lief. De zoete cakekrans met rozijnen, sukade en bigarreaux staat voor nostalgie. Buiten het feit dat deze cake enkel uit suiker en vet bestaat kunnen sukade en bigarreaux in mijn ogen ook niet meer, de kunstmatig gezoete, gekleurde kersen en de gesuikerde stukjes cedercitroen voegen weinig toe. Dus bedacht ik een tulband die wel de nostalgische gevoelens oproept en enkel bestaat uit ‘goeds’. Natuurlijk is de smaak anders. Tulband met cranberry en goji (glutenvrij) is steviger. En een combinatie van de smaken zoet, zuur en een klein bittertje.

De tulband zelf is gezoet met bananen en een paar dadels. Om er een extra zoete ‘touch’ aan te geven maakte ik een dadelcaramel als topping. Wat gehakte pistachenoten erop en je hebt een echte kerstcake met gezonde rode en groene accenten.

Tulband met cranberry en goji (glutenvrij)
ingredienten:

Voor de tulband:

  • 150 gram havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 6 dadels
  • 1 el citroensap
  • 3 bananen
  • 1 el anijspoeder
  • 60 gram verse cranberries
  • 1 tl gemberpoeder
  • 25 gram gedroogde gojibessen
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl kokosolie + extra voor invetten

Voor de topping:

  • 6 dadels
  • 75 ml plantaardige melk
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • handje gepelde en gehakte pistachenoten

Tulband met cranberry
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Vet een tulbandvorm in met kokosolie.

Meng in de mengkom van de keukenmachine de bananen, dadels, citroensap en eieren tot een luchtig geheel.

Doe de amandelmeel, havermeel, kaneel, vanillepoeder, anijspoeder, gemberpoeder, snufje zout en bakingsoda in een andere kom. Roer door elkaar.

Mix vervolgens met een handmixer het bananenmengsel door het meelmengsel terwijl je een theelepel kokosolie toevoegt. Giet dan de citroensap erbij en mix nog even kort door. Spatel tenslotte de cranberries en gojibessen door het beslag. Giet dan het beslag in de tulbandvorm en schuif deze voor 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de topping door de dadels met de kaneel, vanillepoeder en plantaardige melk in een steelpannetje te doen en 15 minuten zachtjes te verwarmen (mag niet koken!). Pureer na het kwartier de zacht geworden dadels met behulp van een blender of keukenmachine tot een caramelsaus.
Wanneer de tulband afgekoeld is giet je de saus over de tulband. Garneer vervolgend met de gehakte pistachenoten.
Is het geen plaatje?

Fijne feestdagen!
Mocht je nog een cadeautje willen maken dan zou je deze gevulde dadels of deze blissballs kunnen proberen (gegarandeerd een succes).

Tulband met cranberry en goji (glutenvrij)



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.