Vegan cheesecake van zijden tofu en blauwe bessen

Soms zijn er van die dingen die ik gewoon een keer gemaakt wil hebben omdat ik reuze benieuwd ben naar de smaak. Een van die dingen was een vegan ‘cheesecake’. Je snapt het al, de combinatie kaas en vegan gaat niet samen en er zit dan ook geen kaas in deze taart maar zijden tofu. Vegan betekent namelijk vrij van dierlijke producten en er zitten daarom ook uitsluitend plantaardige ingrediënten in deze vegan cheesecake van zijden tofu en blauwe bessen.

Vaak zie je dat ‘vegantaarten’ raw (rauw) zijn, ongebakken en verstevigd door ze in de vriezer te zetten zodat ze hard worden. Ik hou niet van dat soort ijzige taarten en al helemaal niet in de winter dus maakte ik een ‘gebakken’ taart met onder andere mijn nieuwste uitvinding bananenmeel! (Inmiddels heb ik ook al poffertjes gebakken van bananenmeel in de combinatie met boekweit en dat is super lekker maar daarover later meer ;)).

Deze taart is even wat werk en bevat behoorlijk wat ingrediënten maar mocht je op zoek zijn naar een lekker recept voor vegan taart dan is dit zeker een aanrader!

Ingrediënten voor de vegan cheesecake van zijden tofu en blauwe bessen:

Voor de bodem:

  • 10 dadels
  • 50 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • flinke eetlepel kokosolie
  • flinke eetlepel rijststroop
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 400 gram zijden tofu
  • 200 gram (ontdooide) blauwe bessen
  • 50 ml citroensap
  • 30 gram rietsuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • 60 gram bananenmeel
  • 1 el tapioca zetmeel
  • 3 el kokosolie
  • 2 tl vanillepoeder
  • snuf zout
  • 75 gram rauwe cashewnoten (minimaal 4 uur geweekt)

Topping:

  • 250 gram (ontdooide) blauwe bessen
  • 2 el chiazaad
  • 2 el rijststroop (of ander zoetmiddel)
  • optioneel snufje vanille

Bereiding van de vegan cheesecake van zijden tofu en blauwe bessen:

Week de rauwe cashewnoten minstens vier uur.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)

Week de dadels voor een minuut of 10 in heet water en laat dan goed uitlekken.
Doe dan het amandelmeel, de havermout, vanillepoeder, zout, rijststroop en dadels in de keukenmachine (of blender) en vermeng het totdat de dadels fijn zijn en er een plakkerig en korrelig deeg is ontstaan.

Bekleed de bodem van een springvorm (18 cm doorsnede) met bakpapier en verdeel de massa erover.
Druk goed aan met je handen en maak vervolgens egaal met de bolle kant van een lepel.
Zet de vorm in de oven en bak de bodem 10 minuten. Haal de bodem daarna uit de oven en laat wat afkoelen.

Laat dan de cashewnoten goed uitlekken en doe deze samen met alle ingrediënten voor de vulling in de kom van de keukenmachine (of blender). Meng het totdat het een glad en egaal geheel is. Proef ervan en voeg eventueel nog wat zoet of zuur toe. Giet het mengsel op de taartbodem en zet weer in de oven.
Bak de taart ongeveer 40 minuten totdat hij stevig aanvoelt. Laat dan afkoelen.

Maak dan de topping door het chiazaad te vermengen met de blauwe bessen.
Schep de topping op de taart als deze is afgekoeld, zet hem dan in de koelkast voor minimaal een uur.

En dan…is het eindelijk zover! Enjoy!

Laat je me het weten als je hem gemaakt hebt? Vind ik leuk.

 

vegan cheese close

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.