Op het ogenblik heb ik een overvloed aan courgettes in de moestuin. Geen straf want ze zijn heel erg veelzijdig. Eerder maakte ik er soep van of salade. De gele courgettes bevatten wat meer vitamine C dan de groene variant en voor de variantie hebben we ze dan ook alle twee. Courgette is neutraal van smaak. Met de juiste smaakmakers maak je er makkelijk een lekker maaltje van. Lasagne bijvoorbeeld. Vegetarische lasagne met courgette en aubergine.
Door champignons fijn te hakken en te verwerken in tomatensaus krijg je de structuur van een bolognesesaus. De traditionele lasagnebladen vervang ik voor het grootste deel door courgette en aubergine. Zo eet je makkelijk meer groenten. De lasagebladen die ik gebruik koop ik bij de natuurwinkel. Deze zijn van volkorenspeltmeel gemaakt. Maar ik heb inmiddels bij de AH ook lasagnebladen ontdekt die gemaakt zijn van gele linzen. Voor het geval je liever voor glutenvrij gaat.
ingrediënten voor 4 personen:
bereidingswijze:
Snijd allereerst de aubergine en courgette in dunne plakken in de lengte. Bestrooi ze met zout en laat ze even rusten. Pel ondertussen de ui en knoflook en snipper deze. Hak de champignons fijn, dit kan met de hand of met behulp van een keukenmachine of blender. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en fruit daarin de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de champignons toe en bak ze even mee. Giet dan de passata erbij en voeg de oregano toe. Warm het zachtjes door en maak op smaak met peper en zout.
Dep de plakken aubergine en courgette droog en bestrijk ze met olijfolie. Verwarm een grillpan en grill de plakken groenten om en om goudbruin.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheur of snijd de mozzarella in stukken.
Begin dan met het opbouwen van de lasagne in een ovenschaal. Start met een heel dun laagje saus waarover je courgette en aubergineplakken verdeeld. Dan weer een laagje saus en daarbovenop een laagje lasagnebladen. Weer een laagje saus en de helft van de mozzarella. Eindig met een laagje saus, de olijven en de rest van de mozzarella. Ik had nog een gegrilde paprika over en deze verdeelde ik er ook over. Zet dan de lasagne voor een half uurtje in de oven totdat deze gaar is.
Bestrooi ten slotte met de pecorino en het handje verse basilicum.
Serveer met een groene salade. Mangiare gustoso!