Hoe mooi is het als je soep kunt maken van je eigen oogst? Er zijn nog steeds gele courgettes (al loopt het echt af) en er zijn venkelknollen in de moestuin. Je kunt bijna overal soep van maken. Wat dacht je van bieten? Of tomaten, waterkers of pompoen. En het fijne van soep is dat je het zo eenvoudig of ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Ik besloot voor een heel simpel soepje te gaan. Maar daardoor zeker niet minder lekker. Juist de pure smaken komen dan goed tot zijn recht. Venkel-courgettesoep met dille werd het.
De knol van venkel heeft al een beetje een zoete anijsachtige smaak, door dille toe te voegen benadruk je dat. Het gebruik van kruiden en specerijen voegt altijd iets toe aan je soep. Heel veel kruiden hebben een geneeskrachtige functie. Ze werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend of ze verbeteren de spijsvertering. Dille is familie van peterselie en komijn. Het kruid werkt verzachtend voor de maag en is anti bacterieel.
Pel eerste de ui en de knoflook en snipper deze. Verwarm dan de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui glazig. Snijd de courgette in blokjes en doe hetzelfde de venkelknol. Voeg vervolgens de groenten toe aan de uien en bak samen met de knoflook even aan. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat het zachtjes koken voor 20 minuten. Voeg na 10 minuten de dille toe. Wanneer de groenten gaar zijn (ligt eraan hoe groot je de blokjes hebt gesneden) maak je het met de staafmixer er een egale soep van. Doe er dan naar smaak de citroensap bij en wat vers gemalen peper. Garneer tot slot met nog wat extra dille en eventueel wat yoghurt.