Er zijn groenten die binnen het gezin (en dan met name bij de kinderen) niet reuze populair zijn. De jongste is niet zo gek op spruitjes, de oudste is niet zo van warme witlof (salade daar in tegen is wel een favoriet). Beiden zijn bittere groenten en die leer je vaak met de jaren meer waarderen. Dus het kan zo maar zijn dat hun smaak verandert. Ik mag trouwens echt niet klagen want eigenlijk eten ze alles wat ik ze voorzet. Toch is er nog een groente die niet echt favoriet is en dat is venkel. Jammer want ik hou wel erg van venkel. Vooral de combinatie met tomaat vind ik een fijne. Tijdens een inspiratierondje kwam ik een recept tegen van venkel-kokossoep met sinaasappel. Ik gaf daar mijn eigen twist aan. Venkel-kokossoep met limoen.
Geïnspireerd op een recept van de Groene Kookacademie van Marion Pluimes. Marion is onder andere docent bij de opleiding natuurvoeding en ik heb de eer gehad om kookles van haar te krijgen. Super leuk en super leerzaam. Af en toe geeft ze ook online workshops, een aanrader om bij aan te sluiten als je meer wil weten van natuurvoeding, bereidingswijzen en daarna wil genieten van heerlijke hapjes. Je kunt gewoon met haar meekoken vanuit je eigen keuken.
Na een jaar online verlang ik inmiddels wel heel erg naar ´real life´. Het lijkt me zelf ook zo fijn om weer eens een workshop, lezing of keukentafelsessie te kunnen geven. Sinds een paar weken mag ik mezelf ook ´Velt lesgever´ noemen. Dat houdt in dat je via Velt een workshops kunt boeken en dat ik die kom verzorgen voor jouw vriendengroep, vereniging of bedrijf. Ik kijk uit naar het moment dat dat weer kan!
Voor nu moeten we het doen met dit DIY soepje.
Pel en snipper allereerste de ui en knoflook. Verwarm vervolgens de kokosolie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui en knoflook glazig. Snijdt ondertussen de venkelknollen in stukjes (verwijder het harde kontje). Bak dan het korianderpoeder even kort mee totdat het begint te geuren. Voeg vervolgens de venkel toe en bak deze even kort mee. Giet dan de bouillon en kokosmelk bij de groenten en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Was ondertussen de limoen, maak deze goed droog en rasp de groene schil van de vrucht. Snijdt doormidden en pers een helft uit met behulp van een handpers.
Wanneer de venkel gaar is pureer je de soep met behulp van een staafmixer. Voeg de rasp en het sap toe. Maak op smaak met wat versgemalen zwarte peper (en eventueel nog wat meer limoensap als je daar van houdt).