Zolang de vlierbloesem nog in bloei staat ben ik niet de stuiten. Ik hou er zo van! Die prachtige roomwitte schermen met die heerlijke geur. Ik maak er graag siroop, ‘honing’, koekjes, tiramivlier of pannenkoekjes van. Dus je vindt tijdens het vlierbloesemseizoen regelmatig in het plantsoen.
Deze vlierbloesempannenkoekjes zijn een voedzaam en gezond ontbijt. Lekker en ook nog eens prachtig. En helemaal niet moeilijk om te maken. Wat wil je nog meer.
Een bloemrijk begin van de dag met vlierbloesem. Zorg er wel voor dat je alleen de bloemetjes verwerkt in de pannenkoekjes en geen groen van de bladsteel. Buiten het feit dat dit niet lekker is is het groen van de vlier licht giftig. De bloemetjes kun je met de hand van de schermen plukken of met een vork eraf ‘ritsen’ net zoals je misschien wel eens met aalbessen hebt gedaan.
Doe alle ingrediënten behalve de bloemetjes in een kom en mix het door goed elkaar. Het blijft een dik beslag.
Voeg dan de bloemetjes tot en mix het snel nog even door elkaar.
Verhit dan de olie in een koekenpan.
Schep drie bergjes beslag in de koekenpan en druk ze een beetje plat met een lepel.
Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin en gaar.
Doe dit totdat al het beslag op is.
Serveer de pannenkoekjes met (vlierbloesem)honing en eetbare bloemen. Zoals viooltjes, goudsbloem of rozenblaadjes.