Vruchtenkoek (MMV proof & glutenvrij)

Vruchtenkoek (MMV proof & glutenvrij)

Een nieuw jaar een frisse start zowel letterlijk als figuurlijk. Ik hou er wel van, vrieskou, zon en een blauwe lucht. Vanaf het nieuwe jaar ben ik ook begonnen met een nieuwe bezigheid namelijk het telefonisch spreekuur van de MMV (natuurlijk tegen kanker, voorheen de Moerman vereniging). Samen met Eveline zitten wij iedere week op maandagochtend van 10.00-12.00 klaar om voedingsvragen van leden te beantwoorden. De eerste sessie begon met wat technische opstartproblemen maar toen die verholpen waren ging direct de telefoon. Ik realiseerde dat er nog geen enkel echt ´MMV´ recept op mijn site staat en daar komt dan nu verandering in. Vruchtenkoek (MMV proof & glutenvrij) naar een recept van collega Nanda. Ik heb het een beetje aangepast naar eigen smaak (en er wat groenten bij gestopt ;)).

Deze koek maar je echt anders dan andere ´cakes´, geen eieren, geen boter, geen suiker maar fruit, fruit, meel, noten en wat groenten. Je kunt de noten ook weglaten als je hier niet van houdt maar ik voeg ze toe voor de vetten, vezels en eiwitten (en ik hou ook wel van wat knapperigs). En dit recept is dan wel MMV proof, het is wel echt een traktatie dus voor de zon- en feestdagen en niet om mee te lunchen of zo. Dat doe je beter met dit recept , je vervangt dan de feta door jonge kaas en laat het zout weg.
Ken je MMV niet en ben je nieuwsgierig wat het inhoud, lees dan hier meer.

Vruchtenkoek (MMV proof & glutenvrij)
Ingrediënten:

  • 1 appel
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 banaan (optioneel)
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 winterpeen
  • 1 el kaneel
  • 100 gram pruimen
  • 100 gram abrikozen
  • 50 gram cranberries (gezoet met appeldiksap)
  • 75 gram noten
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermout

Vruchtenkoek
Bereidingswijze:

Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Schil dan de sinaasappel, citroen, appel en pel eventueel de banaan. Snijd het fruit en de wortel in stukken. Doe alles in een blender, voeg kaneel en speculaaskruiden toe en meng tot een smoothie.

Giet de smoothie vervolgens in een kom. Voeg boekweitmeel en havermout toe en meng tot een egaal beslag. Snijd de abrikozen en pruimen in stukjes. Hak de noten grof. Meng dan de stukjes gedroogde vruchten, noten en cranberries door het beslag.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm. Bak/droog de koek in 65-75 minuten. Laat helemaal afkoelen voordat je de koek aansnijdt. Een blokje koek en een beetje Biogarde yoghurt geeft een heus gebakjes gevoel.

Vruchtenkoek (MMV proof & glutenvrij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.