Waterkers-courgettesoep (vegan)

Waterkers-courgettesoep (vegan)

Er is weer waterkers uit Nederland verkrijgbaar. Ik schreef al eerder in dit recept over mijn eerste ervaring met waterkers. Het is natuurlijk een andere beleving of je waterkers langs de waterkant plukt of uit een zakje haalt maar bij gebrek aan een fijn ‘waterkersplukplekje’ is het laatste een goed alternatief. Binnenkort wil ik ook een combi maken met (wildgeplukte) brandnetel. Maar voor nu was er een andere combinatie aan de beurt. Waterkers-courgettesoep (vegan) opnieuw een volledig plantaardige soep. Liever een romiger soepje? Dan kun je deze proberen met amandelmelk.

Waterkers heeft een hoog gehalte aan vitamine C, om dit optimaal te benutten kun je er dus het beste een salade van maken. Vitamine C loopt namelijk terug als je het verhit. Daarom verwarm ik de waterkers ook maar heel even mee in de soep. En je doet er goed aan om niet te veel te maken zodat het hele pannetje ook direct op gaat. Door het opnieuw te verhitten verlies je namelijk voedingsstoffen. Deze groene bladgroenten is trouwens een echte krachtpatser wat betreft vitaminen en mineralen. Zo bevat waterkers ook beta-caroteen, vitamine A, B1, B6, E, K, foliumzuur, calcium, lodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, luteine en zeaxanthine. Dat maakt dat het een bijzondere groente is die de lever helpt met zijn ontgiftende werkzaamheden. En dat is waar we, juist in het voorjaar, behoefte aan hebben. Voorjaarsschoonmaak.

Waterkers-courgettesoep (vegan) 4p.
Ingredienten:

  • 100 gram waterkers (1 zakje)
  • 1 grote ui
  • 250 gram courgette (1 stuk)
  • 1 teen knoflook
  • 750 ml groentenbouillon
  • 150 gram (kruimige) aardappel
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • optioneel wat eetbare bloemetjes (veldkers)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Waterkers/courgettesoep (vegan)
bereidingswijze:

Pel en snipper allereerst de ui en knoflook. Verwarm vervolgens wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui en knoflook op een zacht vuur. Snijd de courgette in stukjes en bak deze even mee. Schil de aardappel en verdeel deze ook in stukjes. Voeg de aardappel en Italiaanse kruiden toe aan het groentenmengsel en giet er de bouillon bij.

Laat de groenten in een minuut of 10 gaar koken. Voeg vervolgens de waterkers toe en pureer de soep met een staafmixer. Maak de soep op smaak met wat versgemalen peper. Garneer de soep eventueel met wat eetbare bloemen.

Waterkers-courgettesoep (vegan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.