Wees lief voor je lever

wees lief voor je lever

Het voorjaar is de perfecte tijd om je lichaam te ontdoen van de winter en je lijf eens lekker van binnenuit te reinigen. Bijvoorbeeld door extra lief te zijn voor je lever! Better Health ambassadeur Myrthe Johansen geeft je in dit artikel tips om dat op een zachte (maar effectieve) manier te doen. Met behulp van planten en kruiden of haar smakelijke gevulde detoxsoep.

Ons lichaam, ik ben er steeds weer gefascineerd door. Een ingenieus systeem dat dag in, dag uit doorgaat. Zelfs als we er niet zo goed voor zorgen. Dan worden alle zeilen bijgezet en keuzes gemaakt. Wat zijn belangrijke functies en waar kunnen we wel zonder? In tijden van stress of onvoldoende (gezonde) voeding  gaat de aandacht naar onze vitale functies. Huid, haar en nagels zijn minder belangrijk om te overleven, dus die krijgen minder aandacht. Het zelf herstellend vermogen van ons lichaam is enorm, maar om dit te ondersteunen dien je er wel goed voor te zorgen.

Geneeskrachtig onkruid

Je lever: een ‘powerhouse’!
Neem nou een orgaan als de lever. Alleen dit orgaan voert meer dan 600 verschillende functies uit, een waar powerhouse dus. Als we er goed voor zorgen zou de lever wel een paar levens lang mee kunnen gaan. En als we een deel van de lever verwijderen kan deze binnen twee maanden weer grotendeels zijn aangegroeid! De lever speelt een grote rol bij onze stofwisseling en heeft een hele belangrijke taak als het gaat om reinigen en ontgiften van ons systeem. Dit orgaan heeft vaak een zware klus te klaren, de meest belastende stoffen voor de lever zijn alcohol, medicijnen, suiker en stress.

Perfecte tijd om je lever te reinigen: het voorjaar

Het voorjaar is de perfecte tijd om extra lief te zijn voor je lever. Na een winter waar zwaardere kost is gegeten, misschien wat vaker een glaasje wijn of port is gedronken dat samenging met een toastje geitenkaas en na de zoetigheden van alle feestdagen.

Het frisse groen in de lente buiten zorgt er bij mij altijd voor dat ik zin heb in fris groene voeding. Je kunt natuurlijk een detoxkuur doen door bijvoorbeeld een sapkuur te volgen, maar ik kies meestal andere en minder rigoureuze manieren voor een ‘voorjaarsschoonmaak’.

Salade met paardenbloem

Tips om je lever te reinigen (op een zachte manier!)
Als je naar de natuur kijkt zie je namelijk juist in het voorjaar ondersteunende wilde planten en kruiden groeien zoals de brandnetel en de paardenbloem. Brandnetel werkt bloedzuiverend, je kunt er thee van drinken of soep van maken. Paardenbloem is bitter en bitter combineert goed met de lever. Je  kunt bijvoorbeeld thee zetten van gedroogde paardenbloem. Maar ook verse paardenbloemenbladeren en bloemen verwerken in een salade.

Ook de dag starten met een halve uitgeperste citroen in warm of koud water helpt je lever ontspannen, hetzelfde geldt voor een paar sliertjes rauwe zuurkool op de nuchtere maag (ook goed voor je darmflora).

In de Ayurveda (oude Indiase geneeskunde) staan mungbonen bekend als detox boon. Door de boontjes te laten kiemen ontwikkelen ze veel vitamine C en worden ze licht verteerbaar, waardoor je ze niet lang hoeft te koken. Je kunt er een heerlijke gevulde detoxsoep van maken met allerlei groenten, kruiden en specerijen die goed zijn voor je lever.

Myrthe’s Recept voor Detoxsoep

Ingrediënten

  • 250 gram mungbonen (droog) 48 uur laten kiemen
  • 200 gram wortel
  • 250 gram zoete aardappel
  • 1 teen knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 cm verse gember
  • 1 ½ tl komijn
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ Tl kurkuma
  • 300 ml pasata di pomedoro
  • 1 liter water
  • Scheutje vers citroensap
  • Optioneel eetlepel zeewier
  • 2 el kokosolie
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 tl zout
Detoxsoep 1

De bereiding:

Week de mungbonen 24 tot 48 uur (je kunt ze dan zien kiemen). Spoel ze ‘s morgens en ‘s avonds met schoon water. Kook ze na de weektijd 10 minuten in ruim water en giet ze af. De velletjes van de bonen laten los, dat is prima. 

Pel de ui en knoflook. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en fruit deze glazig in de olie. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Rasp de wortel julienne. Hak de knoflook en gember heel fijn. Voeg vervolgens de specerijen toe aan de uien, bak even aan totdat ze gaan geuren. Vervolgens voeg je de zoete aardappel, wortel, knoflook en gember toe. Bak nog even mee. Giet dan het water erbij en voeg het zout toe. Laat het geheel 5 minuten doorkoken, voeg dan de mungbonen toe en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken. Maak op smaak met citroensap, versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.
Serveer met een flinke lepel (broccoli)kiemen. Maar ook reepjes avocado en verse koriander zijn een lekkere en gezonde toevoeging aan deze soep.

Detoxen was nog nooit zo lekker!

Dit artikel is geschreven door natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen van Simplyyourlife.nl. Een van onze Better Health ambassadeurs en contributing editors, via deze link kun je alles over haar en onze andere editors lezen!

(Dit artikel heb ik geschreven voor Amber Alberda voorjaar 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.