Wortelloofpesto met walnoten een no waste recept

Op het ogenblik is er volop bospeen te koop. Heerlijk vind ik die knapperige en sappige worteltjes. In eigen moestuin heb ik het dit jaar niet eens geprobeerd. De vaste kleigrond zorgt ervoor dat de wortels hele bijzondere vormen krijgen (als ze al groeien) en ze zijn ook bijna niet te oogsten. Gelukkig zijn er in de buurt genoeg fijne adressen waar worteltjes goed verkrijgbaar zijn. Ik kocht ze bij De Stek, een boerderij die biologisch dynamische groenten en fruit verbouwd. Ze hebben een Demeter keurmerk. Het grote voordeel van deze groentes is dat je er vaak alles van kunt gebruiken. In verhouding is de groente misschien wat duurder dan ‘gangbaar’ maar wanneer je alles gebruikt… Het loof van de bietjes als sla en  het haar van de maïs als thee. Van het loof van de worteltjes maakte ik zowel pesto als kruidenzout.  Wortelloofpesto met walnoten een no waste recept .

Ingrediënten voor wortelloofpesto met walnoten een no waste recept :

  • 25 gram wortelloof (zonder stengels)
  • 35 gram walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • snuf zout
  • 0,5-1 dl goede olijfolie

wortelloof

Bereiding van wortelloofpesto met walnoten een no waste recept:

Haal het loof van de worteltjes en verwijder de stelen. Was de blaadjes goed en schud ze goed uit.
Rooster de walnoten even in een droge koekenpan. Pel het teentje knoflook en snijd in stukjes.
Doe dan alles in de keukenmachine (of blender, staafmixer). Voeg een snufje zout toe maal het vervolgens fijn. Druppel er ten slotte olijfolie bij terwijl de machine alles door elkaar blijft mengen. Het ligt er net aan waar je van houdt. Wil je de pesto als smeersel voor op brood gebruiken dan laat je het wat dikker.
Wil je het liever door je pasta roeren dan voeg je meer olijfolie toe. Je kunt het zo dun of dik maken als je zelf wilt. Deze hoeveelheid is voor een klein potje omdat verse pesto snel bederft. En ook omdat ik het andere deel van het loof wilde gebruiken om kruidenzout van te maken.

wortelloofpesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.