Zachte pompoenkoeken met pitten

Opnieuw een recept met in de hoofdrol pompoen. Deze keer bakte ik zachte pompoenkoeken met pitten. Ik zocht iets waar ik ze mee kon vergelijken qua beleving maar dat lukt niet. Ze zijn uniek :). Als je alleen van knapperige koekjes houdt dan zou ik deze niet maken want ze zijn echt zacht. Door de koeken te bestrooien met pompoenpitten krijg je wel een lekkere ‘crunch’. Het recept is voor 9 flinke koeken.
Mocht je dat te veel vinden dan halveer je het recept eenvoudig.

Ingredi├źnten voor de zachte pompoenkoeken met pitten (9 stuks):

  • 350 gram pompoen (ik gebruikte deze keer een flespompoen)
  • 75 gram havermout
  • 50 gram rijstemeel
  • 3 el kokosbloesemsuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • handje rozijnen
  • klein snufje zout
  • flinke snuf kaneel
  • handje pompoenpitten ter garnering

Bereiding van de zachte pompoenkoeken met pitten:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je net als ik flespompoen gebruikt snijd je de pompoen in repen en schil deze dan. Dit is bij een ‘gewone’ oranje pompoen niet nodig. Rooster de pompoen in ongeveer een half uur gaar. Je kunt de pompoen ook in stukken snijden en koken in een pannetje met een beetje water, dit gaat sneller (duurt ongeveer 10 minuten).

Doe de pompoen in een kom en maak er met behulp van een staafmixer puree van.
Meng de kokosbloesemsuiker, kaneel en het zout erdoorheen. Doe dan de rijstemeel, havermout het bakpoeder bij de puree en mix het geheel met een handmixer door elkaar. Als laatste voeg je een handje rozijnen toe en meng je het met een lepel door elkaar.

Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).

Bekleed het bakrooster met bakpapier. Maak balletjes van het ‘deeg’ en vorm er flinke koeken van op het rooster. Als het deeg te nat is (ligt aan hoeveel vocht de pompoen bevat) voeg je nog wat meel toe maar het moet een vochtig geheel blijven. Strooi de pompoenpitten over de koeken en druk ze lichtjes aan.
Bak de koeken in de oven op 190 graden voor 15 minuten. Haal van het bakpapier onder de koeken vandaan en bak ze nog vijf minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat de koeken dan op het rooster afkoelen.

Eet de koeken dezelfde dag nog op of bewaar ze hooguit een dag.
Doordat er verse pompoen inzit en deze nog behoorlijk wat vocht bevat zijn ze zeer beperkt houdbaar.
Snel opeten dus maar dat is toch geen straf? Ook een prima ontbijt ­čÖé

zachte-pompoenkoeken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.