Zelfgemaakte mayonaise in 5 minuten

Tijdens de opleiding tot natuurvoedingsadviseur heb ik heel veel geleerd. Van grote lijnen tot details. Theorie en praktijk. Een van de laatste lessen was een uitgebreide kookles. Van die les maak ik nog steeds een aantal recepten regelmatig waaronder mayonaise. Mayonaise is namelijk helemaal niet moeilijk om te maken. Daarom deel ik het recept ook hier. Zelfgemaakte mayonaise in 5 minuten.

Je denkt bij mayonaise misschien dat het ongezond is. Maar dat valt reuze mee. Tenminste, als je het zelf maakt. Want als je de etiketten van de potten in de supermarkt leest valt je waarschijnlijk al snel op dat in de meeste merken behoorlijk wat suiker zit. Daarbij bevat deze saus vaak zonnebloemolie die verhit is geweest en dus geoxideerd. Tel daarbij op dat de eieren die gebruikt worden voor mayonaise vaak afkomstig zijn van niet zulke blije kippen.

Er zijn wel beter alternatieven. Zo vind ik zelf de biologisch fris-zure mayo van Ton’s een fijne. Zonder suiker en zonder zooi (en met biologisch ei). Maar zelf saus maken is echt heel makkelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je heel hygiënisch werkt en een vers eitje gebruikt. Uiteraard moet je de pot koel bewaren. En de mayo moet binnen een week op vanwege de houdbaarheid.

Voor de mayonaise gebruik ik biologische high oleic zonnebloemolie. Deze kun je kopen bij de natuurvoedingswinkel. Dit is zonnebloemolie waar je ook in kunt bakken doordat de olie is gemaakt van een speciaal soort zonnebloempitten. Ook ondergaat deze olie een speciale behandeling (met stoom) zodat er brandbare deeltjes uit de olie gehaald worden. Hierdoor is de smaak heel neutraal. Je kunt ook een deel olijfolie gebruiken alleen is de smaak dan bitterder.

Uiteraard gebruik ik voor dit recept enkel biologisch ingrediënten.

Zelfgemaakte mayonaise in 5 minuten
ingrediënten voor 1 potje:

  • 1 ei*
  • 3 dl high oleic zonnebloemolie
  • 1 tl mosterd
  • zout
  • peper
  • 2 el citroensap

Zelfgemaakte mayonaise in 5 minuten
bereidingswijze:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als dit namelijk niet zo is kan de mayonaise gaan schiften. Doe het ei samen met de olie, mosterd, citroensap, zout en peper in de mengbeker van de staafmixer.

Zet dan de staafmixer in de kom en zet hem aan terwijl je heel langzaam de mixer draait en schuin naar boven trekt. Er ontstaat direct mayonaise. Haal de staafmixer niet heen en weer of op en neer. Dit kan er ook voor zorgen dat het gaat schiften. Proef de mayo en voeg er eventueel nog wat peper en/of zout toe. Doe de saus in een brandschone pot en zet hem tot gebruik in de koelkast. Deze mayonaise is ook een perfecte basis voor zelfgemaakte knoflooksaus.

*Ik ben niet bang om rauwe eieren te gebruiken omdat ik verse eieren heb van mijn eigen kippetjes. Toch kunnen rauwe eieren beter niet gegeten worden door jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.